Morawiecki: Lengyelország és Magyarország útjai kettéváltak

lengyelország
2022 július 30., 18:23
comments 20

„Meg tudom erősíteni Orbán Viktor szavait, miszerint Lengyelország és Magyarország útjai kettéváltak” - nyilatkozta Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a Notes from Poland tudósítása szerint.

Morawiecki Orbán Tusnádfürdőn elmondott beszédének arra a részére utalt, amelyben a V4-ek kapcsolatáról és azon belül is Lengyelországról beszélt. Itt nem mondta szó szerint, hogy a két ország „útjai kettéváltak”, de hosszan beszélt arról, hogy a háború megrázta a V4-együttműködésnek tengelyét adó lengyel–magyar együttműködést.

„A magyar–lengyel kapcsolatokban szívprobléma van. Mi ugyanis úgy látjuk, hogy ez a háború két szláv nép háborúja, amiből mi ki akarunk maradni, a lengyelek meg úgy vannak vele, hogy ők benne vannak, ez az ő háborújuk, ezt ők már szinte vívják” – fogalmazott Orbán Turnádfürdőn.

Mateusz Morawiecki
photo_camera Mateusz Morawiecki Fotó: JOHN THYS/AFP

Erre a gondolatra is reagált a lengyel miniszterelnök. „Lengyelország nem vesz részt az ukrajnai háborúban, azt az ukránok vívják meg. Lengyelország fegyvereket szállított, ahogy az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és sok más ország is" - mondta.

A korábban szilárdnak tűnő magyar-lengyel kapcsolatok hónapok óta mélyponton vannak. A kormányzó PiS elnöke, Jarosław Kaczyński már áprilisban így fogalmazott Magyarország oroszbarát hozzáállásáról: „Nem folytathatjuk a korábbi együttműködésünket, ha ez így megy tovább”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.