A szarajevói maraton egyszeri kaland volt – mondja a tízéves hosszútávfutó fiú édesapja

sport
2022 július 31., 18:33
comments 67
  • Heves vitát robbantott a mindössze tízéves Lóci esete: a fiú 36 fokban futotta le a szarajevói maratont.
  • Az internet népe hetek óta savazza a kisfiú szüleit, akik „Lóci és Olivér megcsinálja” című Facebook-oldalukon számolnak be gyerekeik sportteljesítményeiről.
  • Csontos Imre futóedző feljelentést is tett a rendőrségen a szülők ellen kiskorú veszélyeztetése miatt.
  • Lóci édesapja, Horváth Attila sokáig nem reagált az őt ért támadásokra, most viszont interjút adott a 444-nek, de megkérdeztük a vita többi résztvevőjét, és más futóedzőket is, hogy mit gondolnak az ügyről.

„Lóci fejlődő humorérzékét csillogtatja, amikor előadja, hogy ez volt élete legszarabb maratoni futóideje. De hamarosan összeáll neki egy fontosabb képlet is, méréseken alapuló tapasztalat, a hosszútávfutók relativitás-elmélete, amikor szó szerint a következő tanulságot vonja le: Most jöttem rá, hogy egy félmaratont mennyire könnyű lefutni” – áll abban a posztban, ami felkorbácsolta a hangulatot az elmúlt hetekben.

A „Lóci és Olivér megcsinálja” nevű Facebook-oldalt a két fiú apja, Horváth Attila hozta létre, hogy beszámoljon a gyerekek sportteljesítményéről, versenyeiről. A két fiú egyébként nem csak fut, hanem versenyszerűen birkózik is.

Az oldal utolsó posztja július 5-i, a címe 42, ami nyilvánvalóan a maratoni távra (42 km) utal: a mindössze tízéves Lóci lefutotta Szarajevóban, ráadásul 36 fokban. Egy olvasó hívta fel a 444 figyelmét a posztra, és miután beszámoltunk a kisfiú teljesítményéről, nem csak a laikusok indítottak kommentáradatot az írás alatt, de több futóedző és más szakmabeli is megszólalt a témában. Csontos Imre futóedző még feljelentést is tett a gyerekek szülei ellen kiskorú veszélyeztetése miatt.

A kritikusok már nem csak a szarajevói maraton lefutását, hanem azt is kifogásolják, ahogy a gyerekek élnek vagy hogy mennyit sportolnak.

A leggyakoribb vádak a következők:

  • Európában 18 év alattiak nem futhatnak maratont, ezért a szülők Szarajevóig mentek, hogy a gyerekkel 42 kilométert futtassanak;
  • a szülők hajcsárok, a gyerekek nem is akarják;
  • elveszik a gyerekek gyerekkorát, nincs szabadidejük;
  • minden hétvégén versenyeznek, olykor 4 versenyen is részt vesznek;
  • nyerészkedésből posztolnak róluk, a gyerekekkel hakniznak;
  • a szülők saját, meg nem valósított vágyaikat akarják kiélni a gyerekekben;
  • a gyerekeknek nincs szabad akaratuk;
  • a gyerekek nem boldogok;
  • tönkreteszik az egészségüket.

Horváth Attila a számtalan sajtómegkeresés ellenére ezidáig nem szólalt meg, a család nyugalma érdekében. A 444-nek azért adott interjút, hogy a vádpontokkal szemben tisztázhassák magukat.

A szarajevói maraton

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.