A szarajevói maraton egyszeri kaland volt – mondja a tízéves hosszútávfutó fiú édesapja

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
július 31., vasárnap 18:33
67
 • Heves vitát robbantott a mindössze tízéves Lóci esete: a fiú 36 fokban futotta le a szarajevói maratont.
 • Az internet népe hetek óta savazza a kisfiú szüleit, akik „Lóci és Olivér megcsinálja” című Facebook-oldalukon számolnak be gyerekeik sportteljesítményeiről.
 • Csontos Imre futóedző feljelentést is tett a rendőrségen a szülők ellen kiskorú veszélyeztetése miatt.
 • Lóci édesapja, Horváth Attila sokáig nem reagált az őt ért támadásokra, most viszont interjút adott a 444-nek, de megkérdeztük a vita többi résztvevőjét, és más futóedzőket is, hogy mit gondolnak az ügyről.

„Lóci fejlődő humorérzékét csillogtatja, amikor előadja, hogy ez volt élete legszarabb maratoni futóideje. De hamarosan összeáll neki egy fontosabb képlet is, méréseken alapuló tapasztalat, a hosszútávfutók relativitás-elmélete, amikor szó szerint a következő tanulságot vonja le: Most jöttem rá, hogy egy félmaratont mennyire könnyű lefutni” – áll abban a posztban, ami felkorbácsolta a hangulatot az elmúlt hetekben.

A „Lóci és Olivér megcsinálja” nevű Facebook-oldalt a két fiú apja, Horváth Attila hozta létre, hogy beszámoljon a gyerekek sportteljesítményéről, versenyeiről. A két fiú egyébként nem csak fut, hanem versenyszerűen birkózik is.

Az oldal utolsó posztja július 5-i, a címe 42, ami nyilvánvalóan a maratoni távra (42 km) utal: a mindössze tízéves Lóci lefutotta Szarajevóban, ráadásul 36 fokban. Egy olvasó hívta fel a 444 figyelmét a posztra, és miután beszámoltunk a kisfiú teljesítményéről, nem csak a laikusok indítottak kommentáradatot az írás alatt, de több futóedző és más szakmabeli is megszólalt a témában. Csontos Imre futóedző még feljelentést is tett a gyerekek szülei ellen kiskorú veszélyeztetése miatt.

A kritikusok már nem csak a szarajevói maraton lefutását, hanem azt is kifogásolják, ahogy a gyerekek élnek vagy hogy mennyit sportolnak.

A leggyakoribb vádak a következők:

 • Európában 18 év alattiak nem futhatnak maratont, ezért a szülők Szarajevóig mentek, hogy a gyerekkel 42 kilométert futtassanak;
 • a szülők hajcsárok, a gyerekek nem is akarják;
 • elveszik a gyerekek gyerekkorát, nincs szabadidejük;
 • minden hétvégén versenyeznek, olykor 4 versenyen is részt vesznek;
 • nyerészkedésből posztolnak róluk, a gyerekekkel hakniznak;
 • a szülők saját, meg nem valósított vágyaikat akarják kiélni a gyerekekben;
 • a gyerekeknek nincs szabad akaratuk;
 • a gyerekek nem boldogok;
 • tönkreteszik az egészségüket.

Horváth Attila a számtalan sajtómegkeresés ellenére ezidáig nem szólalt meg, a család nyugalma érdekében. A 444-nek azért adott interjút, hogy a vádpontokkal szemben tisztázhassák magukat.

A szarajevói maraton

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

 1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
 2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
 3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt