Eléggé visszaesett az áramfogyasztás Orbánék rezsicsökkentést csökkentő bejelentése után

gazdaság
2022 július 31., 11:32
comments 49

Amúgy is csökkenő trendet mutatott az áramfogyasztás idén nyár elején a tavalyi adatokhoz képest, a kormány rezsicsökkentés részleges visszavonásáról szóló bejelentése után viszont látványosan csökkent a fogyasztás - írja a Portfolio.hu az átvételi rendszerirányító Mavir adatai alapján.

Májusban még majdnem akkora volt az áramfelhasználás, mint tavaly ugyanebben a hónapban, júniusban viszont már 3,5 százalékkal kisebb, 3767,3 GWh helyett csak 3634,7 GWh volt a teljes magyar áramfogyasztás tavaly júniushoz képest. Amennyire a Mavir még nem egész hónapra kiterjedő, részleges adataiból látszik, júliusban már a kormány bejelentése előtt is folytatódott a csökkenő trend, július 14 és 24 között, vagyis a bejelentés után viszont már több mint 5,2 százalékkal volt kisebb a fogyasztás, mint ugyanekkor 2021-ben.

A Portfolio cikke szerint minden kétséget kizáró bizonyíték nincs arra, hogy ez már a rezsicsökkentés csökkentése utáni spórolás hatása lenne. Az idő mindenesetre idén júliusban szinte pont olyan volt, mint egy évvel ezelőtt, szóval nem arról van szó, hogy hűvösebb volt idén a nyár, ezért kevesebbet járatták a légkondit. A portál szerint az emelkedő infláció és a gazdasági várakozások általános romlása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy igyekeznek spórolni az emberek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.