Izrael visszatartja a palesztinok adóbevételeiből a terroristáknak fizetett segélyek összegét

Terrorizmus
2022 július 31., 18:23

Izrael visszatart a palesztinok számára beszedett adóbevételekből 610 millió sékelt (kb. 70 milliárd forint), amennyivel a Palesztin Hatóság (PH) a terroristák családjait segélyezi – írta meg a Ynet.

Az izraeli biztonsági kabinet ülésén döntöttek a terroristák segélyére szánt összeg levonásából.

Ezt a lépést előírja a kormánynak egy 2018-ban elfogadott törvény, ami nem biztosít mérlegelési jogot, a védelmi minisztériumnak át kell adnia a szükséges információkat, vagyis a PH terroristáknak és családtagjaiknak fizetett segélyeinek összegét a biztonsági kabinetnek, és az adóbevételekből évente be kell fagyasztani ezt a pénzt. A teljes összeget 12 részletben, havonta vonják le az izraeli hatóságok.

A kabinet ülésén csak a baloldali liberális Merec párt élén álló Nicán Horovic egészségügyi miniszter tartózkodott a szavazástól, a szociáldemokrata Munkapártot vezető Merav Michaeli közlekedési miniszter viszont igennel szavazott.

Horovic szerint fontos a Palesztin Hatósággal folytatott biztonsági és polgári együttműködés, amit megnehezít a levonás, bár az elmúlt évek befagyasztott pénzeinek nagy részét végül kölcsönként átadták a PH-nak.

Michaeli azt javasolta, hogy kezdjenek politikai párbeszédet a palesztinokkal, mert szerinte van hajlandóság a PH-nál abbahagyni a terroristák és családjaik fizetését, de Naftali Bennett ellenezte ezt a dialógust, mert szerinte nincs miről beszélni: a PH-nak abba kell hagynia a terroristák segélyezését.

Mártíralap

A PH alapítványokon keresztül folyósít bevételeiből pénzeket a terrortámadások elkövetéséért izraeli börtönökben lévő palesztinoknak, valamint az izraeliek megtámadása közben megölt palesztinok családjainak. Ezt az alapot a palesztinok „mártíralapnak” nevezik – írja a Ynet.

Rendőr áll őrt az észak-izraeli Gilboa börtönben.
photo_camera Rendőr áll őrt az észak-izraeli Gilboa börtönben. Illusztráció: JALAA MAREY/AFP

A hosszabb börtönbüntetéssel sújtott palesztinok magasabb havi segélyt kapnak, így minél súlyosabb bűncselekményt követtek el izraeliek ellen, annál több pénzt fizet nekik a PH.

Az 1993-as Oslói Megállapodások alapján Izrael szedi be az áfát és a vámokat a Palesztin Hatóság területére irányuló import után, ami izraeli ellenőrzőpontokon megy keresztül. Ez jelenti a PH legnagyobb bevételi forrását, de Izrael emellett jövedelemadót és egészségbiztosítási alapokat is beszed nekik az izraelieknek dolgozó palesztinok után. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.