Legkevesebb harmincheten meghaltak és több százan eltűntek Kentucky államban az árvíz miatt

katasztrófa
2022 augusztus 02., 06:14

Legalább harminchét ember halt meg Kentucky keleti részén a heves esőzések miatti áradásokban, írja a BBC. Legkevesebb hat gyermek vesztette életét, négyen testvérek, egy és nyolc év közöttiek. A lakókocsis házukat elsodorta a szél, kapaszkodtak, de a víz kitépte őket szüleik karjaiból.

Andy Beshear, Kentucky állam kormányzója szerint a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet, mivel „több százan" eltűntek. Több mint tizenkétezer háztartás maradt áram nélkül, valamint több száz ház és üzlet megrongálódott.

photo_camera Fotó: -/AFP

Az árvíz „házakat söpört el" és „iskolákat tett tönkre", mondta Beshear. Azt is mondta, hogy az utak, hidak és más infrastruktúra helyreállítása milliókba fog kerülni.

A lakóhelyüket elhagyni kényszerülő helyiek állami parkokban, templomokban és mobilházakban kialakított ideiglenes menedékhelyeken vannak. „Sokaknak csak egy hátizsáknyi ruhájuk maradt" - mondta Beshear.

photo_camera Fotó: SETH HERALD/AFP

A két megyében éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a „túlzott fosztogatások" miatt. „Utálom, hogy kijárási tilalmat kell elrendelnem, de a fosztogatást egyáltalán nem tűrjük" - írta Breathitt megye egyik tisztviselője vasárnap este a Facebookon. „Barátaink és szomszédaink annyi mindent elvesztettek - nem nézhetjük tétlenül, hogy elveszítsék azt is, ami megmaradt."

Joe Biden elnök „súlyos katasztrófának" nyilvánította az árvizet, és szövetségi segítséget ígért az államnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.