Legkevesebb harmincheten meghaltak és több százan eltűntek Kentucky államban az árvíz miatt

katasztrófa
2022 augusztus 02., 06:14

Legalább harminchét ember halt meg Kentucky keleti részén a heves esőzések miatti áradásokban, írja a BBC. Legkevesebb hat gyermek vesztette életét, négyen testvérek, egy és nyolc év közöttiek. A lakókocsis házukat elsodorta a szél, kapaszkodtak, de a víz kitépte őket szüleik karjaiból.

Andy Beshear, Kentucky állam kormányzója szerint a halálos áldozatok száma tovább emelkedhet, mivel „több százan" eltűntek. Több mint tizenkétezer háztartás maradt áram nélkül, valamint több száz ház és üzlet megrongálódott.

photo_camera Fotó: -/AFP

Az árvíz „házakat söpört el" és „iskolákat tett tönkre", mondta Beshear. Azt is mondta, hogy az utak, hidak és más infrastruktúra helyreállítása milliókba fog kerülni.

A lakóhelyüket elhagyni kényszerülő helyiek állami parkokban, templomokban és mobilházakban kialakított ideiglenes menedékhelyeken vannak. „Sokaknak csak egy hátizsáknyi ruhájuk maradt" - mondta Beshear.

photo_camera Fotó: SETH HERALD/AFP

A két megyében éjszakai kijárási tilalmat rendeltek el a „túlzott fosztogatások" miatt. „Utálom, hogy kijárási tilalmat kell elrendelnem, de a fosztogatást egyáltalán nem tűrjük" - írta Breathitt megye egyik tisztviselője vasárnap este a Facebookon. „Barátaink és szomszédaink annyi mindent elvesztettek - nem nézhetjük tétlenül, hogy elveszítsék azt is, ami megmaradt."

Joe Biden elnök „súlyos katasztrófának" nyilvánította az árvizet, és szövetségi segítséget ígért az államnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt