Szükségállapotot hirdetett Kalifornia állam a majomhimlő terjedése miatt

augusztus 2., kedd 6:49
1

Rendkívüli állapotot hirdetett a majomhimlő-járvány kitörése miatt Gavin Newsom, Kalifornia kormányzója, írja a New York Times. Négy napon belül ez a harmadik állam, ami közegészségügyi intézkedéseket vezet be. New York államban pénteken, Illinoisban hétfőn, San Francisco városában csütörtökön, New York városában hétfőn hirdettek helyi vészhelyzetet.

„Kalifornia a kormányzat minden szintjén dolgozik a majomhimlő terjedésének lassításán, kihasználva a világjárvány idején kialakított megbízható teszteléseket, a kontaktkutatást és a kapcsolatainkat, hogy a legveszélyeztetettebbekre összpontosítsunk a vakcinák, a kezelés és a felvilágosítás terén" - mondta Newsom.

A Betegségellenőrzési és Megelőzési Központok szerint május óta országosan közel 6000 majomhimlős esetet jelentettek, ezek közel felét Kaliforniából, Illinoisból és New Yorkból. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már globális egészségügyi vészhelyzetnek nyilvánította a vírust. Az országban eddig nem jelentettek haláleseteket.

A majomhimlő ritkán halálos kimenetelű, de a vírus okozta kiütés egyes betegeknél erős fájdalommal jár. A vírus elsősorban hosszan tartó fizikai érintkezés útján terjed, de az egészségügyi tisztviselők szerint közös ágyneműkön és ruházaton keresztül is átvihető.

Antitestek támadják a majomhimlővírust. Fotó: JUAN GAERTNER/SCIENCE PHOTO LIBR/Science Photo Library via AFP

A férfiakkal szexuális kapcsolatot létesítő férfiak eddig a megerősített esetek 99 százalékát tették ki. A közegészségügyi tisztviselők azonban hangsúlyozzák, hogy a vírus bárkire átterjedhet, ha hosszan érintkezik a bőre olyan személlyel, akinek kiütése van.

Az amerikai esetszám a legmagasabbak között van a világon, és az egészségügyi tisztviselők szerint a szám szinte biztosan alulbecsült. Azt mondják, hogy nemzeti szinten még nem hirdettek egészségügyi vészhelyzetet, részben azért, mert a majomhimlő ismert betegség, amihez tesztek, vakcinák és kezelések állnak rendelkezésre.

A kaliforniai vészhelyzeti nyilatkozat lehetővé teszi, hogy a sürgősségi orvosi szolgálatok dolgozói beadhassák a szövetségi szinten jóváhagyott majomhimlő elleni vakcinákat.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt