Kitört egy vulkán Reykjavík közelében

augusztus 3., szerda 19:40

Vulkánkitörés volt az izlandi főváros, Reykjavík közelében lévő egyik hegyen, miután napok óta egyre több földrengés volt a térségben - közölte szerdán az izlandi meteorológiai hivatal (IMO). A kitörés mindössze 25 km-re történt Reykjavíktól és 15 km-re az ország nemzetközi repülőterétől. Az izlandi hírügynökségek által készített képeken és élő közvetítéseken láva és füst látszott, amely a Fagradalsfjall-hegy oldalában lévő földhasadékból ömlött ki, ahol tavaly hat hónapig tartó kitörés volt.

A lávafolyás helyszíne Izlandon. Fotó: JEREMIE RICHARD/AFP

A turistáknak és a lakosoknak a mérgező gázok miatt el kell kerülniük a területet, bár a kritikus infrastruktúrát érintő károk közvetlen veszélye nem állt fenn - közölte közleményében a polgári védelmi és katasztrófavédelmi minisztérium. Vörös kódot hirdettek, azaz megtiltották, hogy a repülőgépek átrepüljenek a helyszín fölött, bár helikoptereket odaküldtek a helyzet felmérésére.

„Jelenleg nem történt fennakadás az Izlandról induló és oda tartó járatokban, és a nemzetközi légi folyosók továbbra is nyitva állnak” - közölte Izland külügyminisztériuma.

Tavaly márciusban látványosan törtek ki lávaszökőkutak a térségben egy 500-750 méter hosszú hasadékból, amelyek egészen szeptemberig tartottak, és izlandiak és turisták ezreit vonzották a helyszínre. Ha bebizonyosodik, hogy a kitörés hasonló a tavaly észlelt repedésekhez, a légi riasztást valószínűleg narancssárgára csökkentik.

A jéggel borított Eyjafjallajokull vulkán 2010-es kitörésével ellentétben, amely mintegy 100 000 repülőjáratot állított le, és több száz izlandit kényszerített arra, hogy elhagyja otthonát, ez a kitörés várhatóan nem fog sok hamut vagy füstöt okádni a légkörbe.

Izland az eurázsiai és az észak-amerikai tektonikus lemezek között helyezkedik el, amelyek a legnagyobbak közé tartoznak a bolygón, ezért gyakran vannak földrengések, és nagy a vulkáni aktivitás, mivel a két lemez ellentétes irányban mozog. (Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt