Megszavazták az abortuszhoz való jog védelmét Kansasben

külföld
2022 augusztus 03., 04:34
comments 3

Kansas államban a választók elsöprő többséggel szavazták meg, hogy az abortuszhoz való jogot ne vegyék ki az állam alkotmányából, írja az AP News. A módosítás lehetővé tette volna a republikánusok által ellenőrzött törvényhozás számára, hogy szigorítsa vagy teljesen betiltsa az abortuszt.

A kansasi alkotmánymódosító javaslat kimondta volna, hogy az alkotmány nem biztosít jogot az abortuszra. Egy 2019-es állami legfelsőbb bírósági döntés kimondta, hogy az abortuszhoz való hozzáférés „alapvető" jog az állam törvénye szerint.

Ez volt a választók hangulatának első tesztje az amerikai Legfelsőbb Bíróság júniusi döntése óta, ami megsemmisítette az abortuszhoz való alkotmányos jogot. A kansasi szavazás egyúttal figyelmeztető jel a republikánusok számára, akik a Legfelsőbb Bíróság döntése óta az államok közel felében gyorsan az abortuszt tiltó vagy majdnem tiltó intézkedéseket hoztak.

„A kansasiak nyíltan elutasították az abortuszellenes politikusok reproduktív rendőrállam létrehozására irányuló kísérleteit" - mondta Kimberly Inez McGuire, a Unite for Reproductive & Gender Equity ügyvezető igazgatója.

Mike Kuckelman, a Kansasi Republikánus Párt elnöke szerint a módosító javaslat ellenzői hatékonyan próbálták azt tiltásként beállítani.

A kansasi szavazás egy hosszú időn át tartó jogi csatározás-sorozat kezdete ott, ahol a törvényhozók konzervatívabbak az abortusz kérdésében, mint a kormányzók vagy az állami bíróságok.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.