Megszavazták az abortuszhoz való jog védelmét Kansasben

augusztus 3., szerda 4:34
3

Kansas államban a választók elsöprő többséggel szavazták meg, hogy az abortuszhoz való jogot ne vegyék ki az állam alkotmányából, írja az AP News. A módosítás lehetővé tette volna a republikánusok által ellenőrzött törvényhozás számára, hogy szigorítsa vagy teljesen betiltsa az abortuszt.

A kansasi alkotmánymódosító javaslat kimondta volna, hogy az alkotmány nem biztosít jogot az abortuszra. Egy 2019-es állami legfelsőbb bírósági döntés kimondta, hogy az abortuszhoz való hozzáférés „alapvető" jog az állam törvénye szerint.

Ez volt a választók hangulatának első tesztje az amerikai Legfelsőbb Bíróság júniusi döntése óta, ami megsemmisítette az abortuszhoz való alkotmányos jogot. A kansasi szavazás egyúttal figyelmeztető jel a republikánusok számára, akik a Legfelsőbb Bíróság döntése óta az államok közel felében gyorsan az abortuszt tiltó vagy majdnem tiltó intézkedéseket hoztak.

„A kansasiak nyíltan elutasították az abortuszellenes politikusok reproduktív rendőrállam létrehozására irányuló kísérleteit" - mondta Kimberly Inez McGuire, a Unite for Reproductive & Gender Equity ügyvezető igazgatója.

Mike Kuckelman, a Kansasi Republikánus Párt elnöke szerint a módosító javaslat ellenzői hatékonyan próbálták azt tiltásként beállítani.

A kansasi szavazás egy hosszú időn át tartó jogi csatározás-sorozat kezdete ott, ahol a törvényhozók konzervatívabbak az abortusz kérdésében, mint a kormányzók vagy az állami bíróságok.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt