42-re nőtt a majomhimlő-fertőzöttek száma Magyarországon

járvány
2022 augusztus 04., 14:48
comments 1
Majomhimlő vírus illusztrációja
photo_camera Majomhimlő vírus illusztrációja Fotó: THOM LEACH / SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library via AFP

Kilenc, 23 és 50 év közötti férfinél igazolták a majomhimlő-fertőzést Magyarországon, - közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) csütörtökön az MTI-vel. Ezzel 42-re nőtt a nyilvántartott fertőzöttek száma.

A most regisztrált fertőzöttek július 25. és 31. között majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatót. Tőlük minden esetben mintát vettek a szakemberek majomhimlő gyanúja miatt.

A kilenc újonnan fertőzött férfi mind otthon tartózkodnak elkülönítve. Többségük az NNK közlése alapján életvitelszerűen Budapesten él.

A területileg illetékes járványügyi hatóság valamennyi beteg esetében járványügyi vizsgálatot, ennek keretében kontaktkutatást végez.

A majomhimlő általános, nem specifikus tünetekkel - lázzal, hidegrázással, izomfájdalommal, hátfájdalommal, fejfájással, fáradtsággal -, illetve a nyirokcsomók duzzanatával kezdődik.

1-3 nappal a bevezető tünetek után bőrkiütések keletkeznek. A kiütések jellemzően először az arcon, majd a tenyéren és a talpon jelennek meg, de előfordulhatnak a szájnyálkahártyán, a nemi szerveken és a végbél környékén is - áll a közleményben.

Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy kiütéssel járó megbetegedés esetén minden esetben forduljanak orvoshoz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.