Átlátszó: Az szja-visszatérítés az infláció miatt már az év első felében visszavándorolt a költségvetésbe

gazdaság
2022 augusztus 04., 12:38

A Magyar Államkincstár első hathavi adatai alapján a száguldó infláció alaposan megtömi a költségvetést, és a megemelt rezsi 27 százalékos áfája még nem is látszik a számokban, írja az Átlátszó.hu. Az állam áfabevétele 2022 első félévében 800 milliárd forinttal több, mint az előző év azonos időszakában. Ez az összeg 100 milliárddal magasabb a választás előtt kiosztott szja-visszatérítésnél.

Az Átlátszó a K&H és az ado.hu elemzéseire hivatkozva írja, hogy a hatszázezer forintos többletet az emberek a mindennapi kiadásokra és megtakarításokra használják fel, mivel az első félévben elszabadult az infláció, az élelmiszerek ára pedig több mint 22 százalékkal nőtt.

Ez alapján az látszik, hogy „az szja-visszatérítés az elszabaduló árak miatt már az év első hat hónapjában visszavándorolt a családoktól a költségvetésbe.”

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.