Demeter Szilárd szerint fájdalmasak a megszorítások, kevesebb kulturális intézmény is elég lehet

KULTÚRA
2022 augusztus 04., 15:28
comments 20
Demeter Szilárd Tusnádfürdőn 2022. július 22-én
photo_camera Demeter Szilárd Tusnádfürdőn 2022. július 22-én Fotó: Németh Dániel / 444

Az Indexnek adott interjút a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója, a magyar kulturális élet egyik első számú politikai megbízottja, Demeter Szilárd, és hosszan beszélt arról, milyen formában érintik a megszorítások az általa felügyelt területet.

Demeter szerint a megszorítások fájdalmasak, de ez érthető, mert háború van Európában: „A pénzügyminisztérium megadta a keretszámokat arról, hogy mekkora összegeket kell zárolni a különféle tárcáknál. Csák János miniszter úr próbált egy igazságos zárolási rendszert érvényesíteni.”

A főigazgató szerint a Múzeum és intézményrendszerének működése biztosított, de új projektbe nem tudnak most fogni.

Demeter arról is beszélt az interjúban: nem csökkent a mozgástere azzal, hogy immáron nem miniszteri biztosként felel a kultúra jelentős területeiért, mert a Magyar Kultúráért Alapítvány kuratóriumi elnökeként a fontos asztalokhoz így is odafér.

Előrebocsátotta továbbá, hogy hol fogja meghúzni a nadrágszíjat: „Rengeteg a párhuzamos struktúra, ahol racionális szervezéssel felére csökkenthetőek lehetnének a költségek és hatékonyabbá lehetne tenni a munkát. Abban sem vagyok biztos, hogy szükségünk van ennyi kulturális intézményre.

Példát is hozott arra, mit ért a párhuzamosságok felszámolása alatt: „Mondok egy példát, amire nyilván felhördülnek néhányan. Tucatnyi komolyzenei együttest tartunk el közvetlenül vagy közvetett módon állami forrásból. Rengeteg pénzbe kerülnek. Nélkülözhetetlen, presztízsműfaj, nem is ellene beszélek, nem a rockzenész horgad fel bennem a komolyzenészek ellen. De állítólag amikor összehívták a karmestereket, és megkérdezték, hogy ha egyszerre kellene színpadra állítani az összes zenészt, hány együttest állíthatnának össze, azt mondták, hogy négy teljes zenekart. Ha van tizenkét komolyzenei együttes, amiből egyszerre, egy időben négyet lehetne színpadra állítani, akkor miért ne lehetne összesen négy államilag finanszírozott együttes, ahol minden zenész akkora fizetést kap, hogy ne kelljen öt-hat helyről összekaparnia a pénzét. Ez a fajta menedzsmentlogika hiányzik a kultúrából.”

Demeter arról is beszélt az interjúban, hogy a már megindított projekteket igyekeznek végigvinni, de a nagyobb beruházásokat valószínűleg elhalasztják. Legutóbb tavasszal beszélt Orbán Viktorral a terveiről, fejlesztésekről, és a miniszterelnök azt mondta neki, nem lát reális esélyt arra, hogy milliárdokat áldozzon a kormány most ingatlanfejlesztésekre. (Index)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.