Kitört egy vulkán Izlandon

augusztus 4., csütörtök 12:18
1

Kitört egy tűzhányó Reykjavík közelében - adta hírül az izlandi földtani intézet nyomán az MTI csütörtökön.

A fővárostól mintegy harminc kilométerre északnyugatra található vulkán kitörése nyomán 74 ezer négyzetméternyi területet borított be a láva.

A szerda délutáni kitörést csütörtök reggel 4,6-es erősségű földrengés kísérte, de a földmozgások száma azóta folyamatosan csökken.

A földtani intézet közlése alapján a közelben élők egyelőre nincsenek veszélyben. A terület egyébként is gyéren lakott, igaz, itt található az ország legnagyobb repülőtere, amely az ország légi forgalmának döntő részét bonyolítja.

Turisták gyönyörködnek a Fagradalsfjall vulkán lávafolyamában 2022. augusztus 3-án Fotó: JEREMIE RICHARD/AFP

A szakértőket nem lepte meg a kitörés. Tavaly is történt hasonló, bár sokkal kisebb volumenű, és a földalatti magmamozgások is jelezték, hogy számítani lehet kitörésre.

Tavaly hónapokig ömlött a láva ugyanebben a térségben.

A természeti látványosság máris legalább 1830 látogatót vonzott a Fagradalsfjall hegy közelébe szerdán. Kisgyerekek nem tartózkodhatnak a kitörési zónában. A tavalyi kitörés helyszínét több mint 435 ezer turista kereste fel.

Izlandon 32 tűzhányórendszer aktív, sokkal több, mint bárhol Európában. Az országban, amely az eurázsiai és az észak-amerikai tektonikus lemezt elválasztó törésvonalon fekszik, átlagosan ötévente fordul elő vulkánkitörés.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt