Törökország szerint a svédek és a finnek nem tartják a szavukat

külföld
2022 augusztus 04., 11:51

Törökország legalább 33 „terrorista” kiadatását kérte Finnországtól és Svédországtól a június végi megállapodásuk alapján, de egyelőre nem kapott választ.

Törökország szerint Svédország, Finnország, Németország és Franciaország mind a PKK (a törvényen kívüli Kurdisztáni Munkáspárt), mind a FETO (Fethullahista Terrorszervezet) inkubátorai.

Recep Tayyip Erdogan azután vonta vissza a finn és svéd NATO-ba való felvételére vonatkozó vétóját, hogy a három ország aláírt egy memorandumot arról, hogy a két északi ország nem támogatja tovább a Törökország által terroristának bélyegzett szervezeteket, feloldják a törökökre vonatkozó fegyverembargót, és kiadják a náluk tartózkodó „terroristákat.”

„Ha a svéd és a finn kormány teljesíti a NATO-tagságra tett ígéreteit, Törökország betartja szavát, és megteszi a szükséges lépéseket a folyamat lezárásához.” Ha nem, akkor Törökország sem tartja be ígéreteit, mondta Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter.

A két északi ország a török vétó végével hivatalos felkérést kapott a NATO-csatlakozásra. Most minden tagállamnak ratifikálnia kell a felkérést, ezt az Egyesült Államok szenátusa a mai napon megtette. (BalkanInsight)

photo_camera Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter Fotó: GOKHAN BALCI/Anadolu Agency via AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.