Állami közfeladattá tette a kormány a rezsivédett áram- és gázszolgáltatást

augusztus 6., szombat 5:22
11

Átszabta a kormány a rezsicsökkentés keretében kedvezményes áron igénybe vehető áram- és földgáz szolgáltatásának kereteit. Ezt állami közfeladatnak minősítette, amelynek ellátására külön társaságokat jelöl ki – írja a Bank360.hu.

A péntek este kiadott rendelet értelmében a kormány az elérhető árú villamosenergia- és földgázellátás biztosítására „rezsivédelmi szolgáltatást” nyújt az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számára. A rendelet kimondja azt is, hogy a rezsivédelmi szolgáltatás a kedvezményes áron igénybe vehető áram- és gáz mennyiségéig jár az energiapiaci körülmények megváltozása esetén is.

Fotó: INA FASSBENDER/AFP

A kormány a rezsivédelmi szolgáltatás ellátására 2022. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra a földgáz esetében egy szolgáltató társaságot jelöl ki, a villamos energia egyetemes szolgáltatásban pedig az engedélyeik területi hatályával az ország területét együttesen lefedő, több egyetemes szolgáltató konzorciumát. 2024. január 1-jétől pedig két év időtartamra villamosenergia- és földgázszolgáltatót jelöl ki.

Kiegészül a gáz- és áramszámla tartalma, írja a kormány a honlapján. Az augusztusban kibocsátott lakossági gáz- és áramszámlákon feltüntetik, hogy Magyarország Kormánya az átlagfogyasztásig rezsicsökkentett díj alkalmazását írta elő. A számlák tartalmazni fogják azt is, hogy a rezsicsökkentett díj nélkül mennyit kellett volna fizetni az elszámolt időszakban, és azt, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően mennyit takarított meg a fogyasztó.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt