Állami közfeladattá tette a kormány a rezsivédett áram- és gázszolgáltatást

gazdaság
2022 augusztus 06., 05:22
comments 11

Átszabta a kormány a rezsicsökkentés keretében kedvezményes áron igénybe vehető áram- és földgáz szolgáltatásának kereteit. Ezt állami közfeladatnak minősítette, amelynek ellátására külön társaságokat jelöl ki – írja a Bank360.hu.

A péntek este kiadott rendelet értelmében a kormány az elérhető árú villamosenergia- és földgázellátás biztosítására „rezsivédelmi szolgáltatást” nyújt az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő felhasználók számára. A rendelet kimondja azt is, hogy a rezsivédelmi szolgáltatás a kedvezményes áron igénybe vehető áram- és gáz mennyiségéig jár az energiapiaci körülmények megváltozása esetén is.

photo_camera Fotó: INA FASSBENDER/AFP

A kormány a rezsivédelmi szolgáltatás ellátására 2022. január 1. és 2023. december 31. közötti időszakra a földgáz esetében egy szolgáltató társaságot jelöl ki, a villamos energia egyetemes szolgáltatásban pedig az engedélyeik területi hatályával az ország területét együttesen lefedő, több egyetemes szolgáltató konzorciumát. 2024. január 1-jétől pedig két év időtartamra villamosenergia- és földgázszolgáltatót jelöl ki.

Kiegészül a gáz- és áramszámla tartalma, írja a kormány a honlapján. Az augusztusban kibocsátott lakossági gáz- és áramszámlákon feltüntetik, hogy Magyarország Kormánya az átlagfogyasztásig rezsicsökkentett díj alkalmazását írta elő. A számlák tartalmazni fogják azt is, hogy a rezsicsökkentett díj nélkül mennyit kellett volna fizetni az elszámolt időszakban, és azt, hogy a rezsicsökkentésnek köszönhetően mennyit takarított meg a fogyasztó.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.