Három pápánk lesz?

Lezárt tartalom a Kör tagjainak vallás
2022 augusztus 6., 19:18
comments 8

Csaknem egy évtized telt el azóta, hogy XVI. Benedek nyugdíjba vonult, lemondott, és így hatszáz év után az első pápa lett, aki még életében átadta a trónt. Ez azt is jelentette, hogy Benedek nyugdíjazásával tulajdonképpen két pápa lett, Benedek emeritusszá vált, Ferenc pápa pedig szolgálatba lépett. Erről és a két pápa közötti barátságról a Netflix filmet is készített Anthony Hopkins és Jonathan Pryce főszereplésével (A két pápa).

Az utóbbi időben azonban a sokszor már kerekesszékkel közlekedő Ferenc pápa is pedzegette, hogy nyugdíjba vonulna. Ha ez megtörténne, akkor már három élő pápa lenne? Ezt fejtegeti a Guardian cikke.

„Nem katasztrófa lecserélni a pápát”

A 2013 óta hivatalban lévő Ferenc pápa a múlt hétvégén Kanadába látogatott, hogy bocsánatot kérjen a őslakos gyerekek bántalmazásáért, amelyet a nagyrészt katolikus fenntartású bentlakásos iskolákban szenvedtek el. A pápa az utazást a „bűnbánat zarándokútjának” nevezte. Hazautazása közben a repülőn interjút adott több újságnak, ekkor beszélt először a visszavonulás lehetőségéről.

Azt mondta, hogy a térdszalagjai már nem az igaziak, és hogy a kanadai út egy afféle teszt volt, ami megmutatta, hogy kicsit lassítania kell, és egy nap talán visszavonulnia.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt