Beperelte az államot Brazília egyik legnagyobb erdőpusztítója, és nyert

augusztus 7., vasárnap 18:21
5

Sok éve ismert környezetpusztító tevékenységéről az a férfi, aki most pert nyert Brazília harmadik legnagyobb államával szemben.

Antonio José Rossi Junqueira Vilela korábban 27 millió dolláros bírságot kapott, amiért 11 ezer hektáron kiirtotta az erdőt a Cristalino II nemzeti parkban, ahol különösen sokszínű állat- és növényvilág található. Itt él például a sárgáshomlokú pókmajom, ami élőhelye pusztulása miatt veszélyeztetett fajnak számít. Később mégis egy Vilelához kötődő cég perelte be a területért felelős Mato Grosso államot.

Fotó: CARL DE SOUZA/AFP

Azzal érvelt, hogy az állam 2001-ben szabálytalanul hozta létre a 118 ezer hektáros nemzeti parkot.

A bírák 3-2 arányban igazat adtak a cégnek, mivel a park létrehozásakor elmaradt a társadalmi konzultáció. Az állam nem fellebbezett, így az élet jogerőssé vált. A cég győzött, a park pedig hamarosan megszűnik létezni.Az állam kormányzója Jair Bolsonaro elnök és az agrárbárók szövetségeseként ismert, aki többször elmondta, hogy túl sok természetvédelmi terület van Brazíliában. A hivatalos indoklás szerint azért nem fellebbeztek, mert technikai okokból nem lett volna esélyük.

Vilelát egy korábbi ügyben azza is megvádolták, hogy 30 ezer hektáron irtotta ki az erdőt Pará államban, az ügyész ekkor az Amazonas-medence történetének legszörnyűbb erdőpusztítójának nevezte őt. Ha elítélnék az évek óta húzódó perben, 200 évet és 60 millió dolláros bírságot kaphatna. (AP)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt