Továbbra sem eszik a Szajnába tévedt beluga, ezért ki akarják emelni

ÁLLAT
2022 augusztus 08., 16:18

Továbbra sem fogad el élelmet a Szajnába tévedt fehér delfin (beluga), ezért szakemberek a vészesen lesoványodott tengeri emlős kiemelésével is próbálkoznak.

A Sea Shepherd France természetvédő szervezet bejelentette, hogy mivel továbbra is eredménytelenek a sarkvidéki hideg vizekhez szokott beluga élelmezésére tett kísérletek, ezért, miközben szakadatlanul próbálkoznak az etetésével, igyekeznek megoldást találni a zsilipek közé szorult delfin lehető legkíméletesebb kiemelésére is.

A beluga nem maradhat túl sokáig a két zsilip közti folyószakasz meleg, pangó vizében: a faj a sós tengervízben honos, de átmenetileg képes életben maradni édesvízben is, ugyanakkor félő, hogy éhen hal, ha nem eszik – közölték.

A Szajnába tévedt beluga augusztus 5-én.
photo_camera A Szajnába tévedt beluga augusztus 5-én. Fotó: Jean-François Monier/AFP

A Sea Shepherd szerint a fehér delfin nem fogad el élelmet, de érdeklődést mutat az emberi tevékenység iránt. Az éjszaka folyamán a zsilip falához dörzsölte a testét, eltávolítva a bőrén megjelent foltokat, de lehet, hogy az antibiotikumok is hozzájárultak a foltok eltűnéséhez.

A helyi hatóságok és állatorvosok vitaminokat és étvágygerjesztőt adtak a delfinnek, és némi orvosi kezelésben is részesítették. A természetvédők ínycsiklandó falatokkal, heringgel és lazaccal próbálják etetni, de az állat rá se hederít a finomságokra.

A múlt héten a Szajnába tévedt beluga több 10 km-re felúszott az észak-franciaországi folyón, és most két zsilip között rekedve, a Párizs és a normandiai Rouen közötti folyószakaszon van. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.