Elhunyt Issey Miyake, a „pliszírozás japán hercege”

Lezárt tartalom a Kör tagjainak DIVAT
2022 augusztus 9., 13:31

Augusztus 5-én Tokióban májrák következtében elhunyt Issey Miyake japán divattervező - közölte divatháza, a Miyake Design Studio kedden. Nyolcvannégy éves volt. Kérése alapján szűk családi körben temették el, nyilvános megemlékezést nem tartanak. A Business of Fashion szaklap „a divat legnagyobb humanistájának” nevezte, színpompás, nem gyűrődő pliszírozott (a rakott nem megfelelő szó) ruháival vált világszerte ismertté.

Nem szerette, ha munkáját művészetnek nevezték, és azt sem, ha divattervezőként hivatkoztak rá: saját megfogalmazása szerint ő egyszerűen csak „dolgokat készített”.„Sosem vette át a trendeket. Miyake dinamikus szellemét a kitartó kíváncsiság és az a vágy vezérelte, hogy örömet közvetítsen a dizájn segítségével. Mindig úttörő volt, a hagyományos kézműves technikákat ugyanúgy felkarolta, ahogy mindig kereste a legújabb megoldásokat: a kutatás és fejlesztés által vezérelt legújabb technológiát. Sosem vonult vissza szerelmétől, magának a készítésnek a folyamatától. Továbbra is dolgozott csapataival, új terveket alkotva és felügyelt minden kollekciót a különböző Issey Miyake márkák alatt. Életörömét, bátorságát és szépségét a következő generációk is továbbviszik” - írta divatháza a halálhírével együtt kiadott közleményben.

photo_camera Egy modellen szétnyitják a harmonikaszerű, pliszírozott ruhát. Párizs, 1994. Fotó: PATRICK KOVARIK/AFP

Issey Miyake Hirosimában született, hétéves volt, amikor lánytestvérével végignézték a közeli dombon lévő iskolájukból, ahogy a várost elpusztította az amerikaiak által ledobott atombomba. Ő maga az atomtámadás következményeképpen sántított, édesanyja pedig három évvel később meghalt a sugárfertőzöttség miatt. Mivel Miyake nem akarta, hogy beskatulyázzák („a tervező, aki túlélte az atombombát”), sokáig nem is beszélt erről a traumatikus élményről. Aztán 2009-ben a New York Times véleménycikkében megírta: ha behunyja a szemét, még mindig olyasmit lát, amit embernek nem szabadna megtapasztalnia.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt