Társkeresőn csalt ki milliókat több embertől egy házaspár

bűnügy
2022 augusztus 09., 07:40
comments 2

A Budapesti IV. és XV. Kerületi Ügyészség egy házaspár – egy 37 éves férfi és egy 40 éves nő – ellen emelt vádat, miután egy online társkereső oldalon többeket összesen 15 millió forinttal károsították meg.

A vádirat szerint a férfi egy ismeretlen nő fotójával regisztrált egy online társkereső oldalon, ahol már felesége levelezett férfiakkal. Később a bizalmukba férkőzve telefonon is beszélt, majd pénzt kért tőlük egy „személyes találkozó reményét lebegtetve”.

Azt állította, hogy fodrász mestervizsgára készül, és ahhoz, hogy az ösztöndíjat megkapja, vagy le tudja tenni a vizsgát, azonnal a tanárához kell utaznia, ehhez azonban pénzre van szüksége. A kitalált mesterfodrászhoz a nő még telefonszámot is adott, amit ha a sértettek felhívtak, valójában szintén vele beszéltek, csak elváltoztatta a hangját.

A nő később további összegeket kért, azt állítva, hogy autója útközben lerobbant, és szerelőt kellett hívnia, vagy hogy fogdába került, mert tartozása van. A vádirat szerint ilyenkor síró hangon közölte, hogy, ha nem tud fizetni, akkor bent tartják. Ezekben az esetekben férje hol autószerelőnek, hol rendőrnek adta ki magát a telefonban, de előfordult hogy a nő maga játszotta el egy rendőrnő, vagy épp egy büntetés-végrehajtási tiszt szerepét. Amikor a sértettek már nem fizettek tovább, a nő nem reagált a telefonhívásokra.

A megkárosítottak feljelentése alapján az újpesti rendőrök azonosították és fogták el a vádlottakat.

Az ügyészség a házaspárt 7 rendbeli, társtettesként, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalással vádolja mint különös visszaesőket. Indítványozták, hogy tiltsák el őket a közügyek gyakorlásától, kapjanak börtönbüntetést, illetve hogy a nőt ne bocsáthassák feltételes szabadságra. Utóbbit azzal indokolták, hogy a vádlott a vád szerinti bűncselekményeket korábbi börtönbüntetésre ítélése után, de még a letöltés megkezdése előtt követte el.

Időközben a nő megkezdte korábbi büntetése letöltését, a férfi pedig a mostani ügy miatt letartóztatás alatt áll.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.