Az MNB alelnöke szerint őszre húsz százalékra nőhet az infláció

gazdaság
augusztus 10., 17:43
comments 8

"Itt Európában még korai arról beszélni, hogy az inflációs hegymenetnek a végén járnánk," legalább őszig, de inkább az év végéig ez a folyamat tartani fog, mondta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Virág Barnabás szerint az infláció mértéke az év végén vagy a jövő év elején kezdhet lassú mérséklődésbe. Figyelmeztetett: a magyar helyzet felmérésénél két új szempontot is figyelembe kell venni. Az élelmiszer- és energiaárak mellett számolni kell a súlyos aszályhelyzet okozta áremelkedéssel és a rezsicsökkentés csökkentésével.

A jegybanki elemzések várakozása szerint a rezsiárak emelkedése önmagában 3 százalékot ad hozzá az inflációhoz,

mondta. Tehát csak ha ezt hozzáadjuk a legutóbbi 15-16 százalékos várakozáshoz, 18-19 százalékos drágulás látszik. Virág szerint őszre nagyon komoly kockázata van egy globális recesszió kialakulásának. A világ egy súlyos viharzóna felé halad, Európa ezen belül is súlyos szupercella, fogalmazott. A stagflációs válság, energiaválság, tőzsdei válság, adósságválság mind itt van velük, amilyen feszült a helyzet a világban, könnyen össze tudnak adódni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt