A Mentődolgozók szövetsége szerint a biciklis mentős egység bevezetése szakmailag megalapozatlan

Egészségügy
augusztus 11., 6:28
comments 18

A kerékpáros egység bevezetését jelenleg elhamarkodott és szakmailag megalapozatlan döntésnek tartjuk – írja közleményében a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ), miután kiderült, hogy biciklis mentősöket vetne be Budapesten az OMSZ.

A MOMSZ szerint az egyik probléma, hogy ismételten elmaradt az érdekképviselettel történő konzultáció, a másik pedig, hogy a Közép-magyarországi régió, és azon belül a főváros az egyik legleterheltebb terület.

„A mentés biztonságának érdekében az ország minden részéből egységeket kell felvezényelni már évek óta, és a vidéki irányító csoportok tucatszám fogadják a KMR-ből érkező hívások a humánerőforrás elégtelensége, és az ebből fakadó kapacitásbeli nehézségek miatt. A dolgozók túlterheltek. A problémát elsődlegesen a munkaerő és a megnövekedett feladatszám közti aránytalanság okozza.”

Szerintük a kerékpáros mentőegységek mostani bevezetése nem tudja orvosolni ezen gondokat, mert a mentődolgozói létszám és az ellátandó feladatok száma adott, egy új típusú mentőegység bevezetése ezen nem változtat. A MOMSZ szerint inkább megfelelő szintű bérrendezésre van szükség.

Közleményükben úgy fogalmaznak, hogy egy biciklis mentős egység esetleg rendezvényeken, nagy látogatottságú eseményeken lehet indokolt, vagy kiemelt forgalmú helyeken, turista és idegenforgalmi központok közelében, szezonális jelleggel.

Szerintük „a mentés tekintetében jelentős terhelést csökkentő hatás nem várható”, ezért a kerékpáros egység bevezetését jelenleg elhamarkodott és szakmailag megalapozatlan döntésnek tartják.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt