Rettenetes erdőtűz pusztít Bordeaux közelében

külföld
2022 augusztus 11., 10:23

Több mint 1000 tűzoltó próbálja megfékezni a tüzet Franciaország délnyugati részén, nem messze Bordeaux-tól. Eddig közel 7000 hektárnyi erdő égett le - írja a BBC.

A pusztító tűzvész már több házat tett a földdel egyenlővé, és 10 ezer lakos kényszerült elhagyni otthonát. „Ez egy ogre, egy szörnyeteg” - mondta a tűzoltók szóvivője, Gregory Allione a francia RTL Rádiónak. Az erős szél és a meleg tovább nehezíti a tűzoltók munkáját.

photo_camera Fotó: THIBAUD MORITZ/AFP

Az erdőtűz Gironde megyében, úgy 30 km-re Bordeaux-tól már két napja tombol, de egyelőre nem tudják megfékezni. Az evakuálást sok lakos a tetőre menekülve várta, olyan gyorsan terjedtek a lángok. Csütörtökön akár 39 fok is lehet a környéken, ami nem segíti a tűzoltók munkáját.

photo_camera Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

Elisabeth Borne miniszterelnök és Gérald Darmanin belügyminiszter hamarosan a térségbe látogat.

Az idén a szokásosnál háromszor gyakoribbak az erdőtüzek Európában a hőség és a szárazság miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.