Teljesen eltűnhet a málna Magyarországról

mezőgazdaság
2022 augusztus 11., 08:37
comments 36

Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) jelentésére hivatkozva írja a Világgazdaság, hogy minden eddiginél kevesebb málna teremhet idén hazánkban . Az amúgy is jelentősen megfogyatkozott málnaültetvényeken óriási károkat okozott a szárazság, a bajt pedig fokozta, hogy néhány éve megjelent a gyümölcsökben súlyos károkat okozó, behurcolt foltosszárnyú muslica. Ráadásul csökkent a málna iránt a hazai kereslet is.

Mint a lap felidézi, a 2000-es évekig Magyarország jelentős málnatermesztő ország volt, a termésmennyiség a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 1990-ben megközelítette a 30 ezer tonnát, de még 2000-ben is elérte a 20 ezer tonnát. 2020-ban ez a mennyiség az 500 tonnát sem érte el.

Egy kiló hazai málna ára 2000–3000 forint között van.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.