Első fokon pert nyert a pécsi kerámiaoktató a tankerülettel szemben, amiért rendkívüli felmondással elbocsátották

oktatás
augusztus 12., 19:13
comments 1

Első fokon pert nyert a tankerület ellen a pécsi kerámiaoktató, akit 2020-ban rendkívüli felmondással elbocsátottak, mert megtagadta az osztálytermek lefertőtlenítését miután kiderült, hogy az káros az egészségére.

Az ügyről a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) számolt be 2020-ban, miszerint Ritecz Szilviának az iskola egyik takarítója azt a feladatot adta ki egy munkahelyi konfliktus után, hogy fertőtlenítse le a bútorokat és a kilincseket azokban a termekben, ahol majd az írásbeli érettségiket tartják. A fertőtlenítéshez sem megfelelő képzést, sem szükséges védőfelszereléseket nem kapott.

A takarító egy felirat nélküli flakont, egy rongyot és egy gumikesztyűt nyomott csak a kezébe. A vegyszer rövidesen marni kezdte az oktató szemét, és köhögő rohamot okozott. Ritecz később utánanézett a szernek, amiről kiderült, hogy ha zárt térben használják, minden 5 négyzetméternyi lefertőtlenített felület után 5 perc szünetet kell tartani egy átszellőztetett helyiségben. Ő viszont öt termet törölt végig vele egyhuzamban.

Mivel ez a munkavégzés veszélyeztette az egészségét, kérte az intézményvezetőtől és helyettesétől, hogy más jellegű munkára osszák be, ezt azonban megtagadták tőle. Májusban aztán rendkívüli felmentéssel, azonnali hatállyal megszüntették a közalkalmazotti jogviszonyát. A nő ekkor fordult jogorvoslatért a PDSZ-hez.

Az elsőfokú ítélet kimondta, hogy a kerámiaoktató jogszerűen tagadta meg a munkát. A PDSZ szerint az ítélet amellett, hogy milliós nagyságrendű kártérítéssel jár, precedenst is teremt: „egyértelművé teszi minden munkaadó számára, hogy csak a munkavédelmi előírásokat betartva járhatnak el, akár járványügyi vészhelyzet van, akár nincs.” (via Telex)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt