Súlyos szárazság sújtja Európát

természet
2022 augusztus 13., 10:18
comments 1

Miközben Európa hosszú, forró nyarat él át, a kontinens egyik legnagyobb folyója egyre szárazabbá válik - írja a BBC a Rajna helyzetéről.

photo_camera Két turista a Rajna folyónál a németországi Bingenben 2022. augusztus 12-én.
Fotó: YING TANG/NurPhoto via AFP


A Rajna Európa egyik nagy munkafolyója. Az itteni ipar az uszályokra támaszkodik, hogy a nyersanyagokat és késztermékeket elhozzák és elszállítsák a folyóparton lévő erőművekbe és gyárakba.

photo_camera Két turistahajó a Rajnán a németországi Bingenben 2022. augusztus 12-én. Fotó: YING TANG/NurPhoto via AFP

A mostani helyzetben a víz már túl sekély néhány nagyobb hajónak. Martina Becker, a HGK hajózási vállalat munkatársa szerint valószínű, hogy a Felső-Rajna teljesen le lesz zárva a forgalom elől. Szerinte alacsony vízállás minden évben előfordul, de nem ilyen szélsőségesen, mint most.

„Ez egészen rendkívüli, különösen az évnek ebben az időszakában. A július és augusztus általában elég csapadékos hónapok, sok esővel és jó vízállással.”Alacsony vízállás szerinte általában az év későbbi szakaszában, októberben fordul elő.

„Ez egy szokatlan helyzet számunkra. A kérdés az, hogy mi történik októberben, amikor beköszöntenek az általában száraz hónapok. Már most közeledünk a 2018-as rekordalacsony vízszinthez. Jövő héten akár el is érhetjük azt a szintet”.

photo_camera Néhány turista sétál a Rajna mellett a németországi Bingenben 2022. augusztus 12-én. Fotó: YING TANG/NurPhoto via AFP


Németország

Szakértők arra figyelmeztettek, hogy az alacsony vízállás jelentősen károsíthatja Németország gazdaságát. Amióta Oroszország csökkentette a Németországba irányuló gázszállításait, a miniszterek nagyobb mértékben támaszkodnak a széntüzelésű erőművekre. Az ezeket tápláló szén nagy részét azonban uszályokon szállítják. A rakomány egy részét a vasúthálózatra helyezik át, de a kapacitás korlátozott.

A vízszintet figyelő kormányzati ügynökség szerint a jelenlegi alacsony vízállás csak a szokásos folyamat része. Megjegyzik azonban, hogy az éghajlatváltozás következtében az ilyen események egyre intenzívebbé válnak, és szerintük a helyzet az évszázad második felében súlyosbodni fog.

Kánikula Angliában

Hivatalosan is kimondták, hogy aszály van Angliában. Anglia nyolc része, köztük Devon, Kent, Kelet-Anglia és Lincolnshire érintett. Ez várhatóan a vízhasználat szigorúbb ellenőrzését vonja maga után. Öt vízszolgáltató máris korlátozásokat jelentett be, többek között tömlőcső-tilalmat.

photo_camera Egy londoni tér látványa augusztus 10-én.
Fotó: RASID NECATI ASLIM/Anadolu Agency via AFP


Az Egyesült Királyságban kialakult helyzet egész Európát tükrözi. A kontinens nagy részét rekordmeleg sújtja, ami a feltárja a folyómedreket és sok helyen a vízhasználat korlátozásához vezet.

Mi az a tömlőcső-tilalom?

A tömlőcső-tilalom idején a vízszolgáltatóktól függően eltérőek lehetnek a használatra vonatkozó korlátozások, de általában tilos tömlővezetéket vagy bármit használni, ami tömlőcsőhöz vagy külső csaphoz csatlakoztatható. A tilalom ideje alatt az emberek nem használhatnak tömlőcsövet:

  • kert vagy növények öntözésére
  • evező- vagy úszómedence feltöltésére
  • autó tisztítására
  • tó feltöltésére
  • falak vagy ablakok tisztítására


Kivételek persze vannak, de aki megszegi a szabályokat, akár 1000 font bírságra is számíthat.

A szép zöld gyep mára már csak sárga fű

Az elhúzódó aszályos időjárás - a jelenlegi hőhullámmal és a júliusi rekordhőmérsékletekkel együtt - kimerítette a folyókat, víztározókat és víztartó rétegeket.

Anglia nagy része csontszáraz, a kiszáradt föld, a fű pedig sárgára színeződött.

photo_camera Egy londoni park 2022. augusztus 2-án. Fotó: RASID NECATI ASLIM/Anadolu Agency via AFP

A száraz időjárás hatalmas kihívások elé állítja a gazdákat egy nyugat-sussexi gazdálkodó, Dominic Gardener szerint.

„Minden kezd egy kicsit nehezebben menni - a fű egyáltalán nem nő -, és az állatállományt is plusztáppal kell etetnünk” - mondta, hozzátéve, hogy a szárazság miatt a terméshozamok is csökkentek.

Fife egyes részein a gazdáknak ideiglenesen megtiltották, hogy az Eden folyó vizét a földjeiken használják. A skót környezetvédelmi ügynökség szerint az intézkedés szombat éjféltől lép életbe a kritikus vízhiány kezelése érdekében.

photo_camera Légifelvétel az Avon folyóról, ami a kivételesen alacsony vízhozamot jelző vörös fokozatot kapott, mivel a hőhullám és a szárazság hatása jól láthatóvá vált Bristolban, az Egyesült Királyságban 2022. augusztus 12-én. Fotó: RASID NECATI ASLIM/Anadolu Agency via AFP

Az aszály sújtotta területeken a lakosságot és a vállalkozásokat is arra ösztönzik, hogy az 1976 óta legszárazabb első hét hónap után bölcsen bánjanak a vízzel.

Az extrém hőség miatt Anglia és Wales számos részére négynapos sárga színű figyelmeztetést adott ki a meteorológiai intézet, ami vasárnapig érvényes.

A tűz súlyossági indexe - ami azt méri fel, hogy mennyire lehet súlyos egy tűzvész - jelenleg nagyon magas Anglia és Wales nagy részén.

Az Egyesült Királyságban a tűzoltók előtt álló helyzetet példátlannak nevezték, mivel országszerte egyre több az erdőtűz. A héten napról napra emelkedett a hőmérséklet. A hétvégén a hőmérséklet csúcsértéke 36 Celsius-fok is lehet.

Ha végre megjön az eső

Az ember által okozott éghajlatváltozás miatt a hőhullámok egyre valószínűbbé és szélsőségesebbé válnak.

photo_camera Londoni látkép 2022. június 16-án.
Fotó: RASID NECATI ASLIM/Anadolu Agency via AFP

Az Egyesült Királyság Ökológiai és Hidrológiai kutatóintézete szerint a következő egy-három hónapban rendkívüli esőzésekre lesz szükség ahhoz, hogy a folyók, tározók és felszín alatti vizek szintje ismét elérje a normális szintet.

Az elemzés szerint a kivételesen alacsony vízszintek valószínűleg októberig fennmaradnak Dél-Angliában és Walesben.

A tudósok azonban arra figyelmeztettek, hogy a hosszabb ideig tartó meleg időjárás után a heves esőzések hirtelen áradásokat okozhatnak.

„A talaj gyakorlatilag olyan lett, mint a városi beton” és nem fogja elég gyorsan felszívni a vizet ahhoz, hogy megbirkózzon a hosszabb záporokkal, a Readingi Egyetem meteorológus professzora, Robert Thompson szerint. (via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.