Egy nagyszombati putyinista motorkereskedő az első uniós állampolgár az orosz szankciós listán

POLITIKA
2022 augusztus 14., 12:48
comments 6
Jobbra Jozek Hambálek, az Éjszakai Farkasok európai szárnyának vezetője
photo_camera Jobbra Jozef Hambálek, az Éjszakai Farkasok európai szárnyának vezetője Fotó: Jozef Hambalek FB

53 személy neve szerepel azon a július 21-én jóváhagyott uniós szankciós listán, amit az orosz–ukrán konfliktus nyomán fogadott el az Európai Tanács.

Ők orosz, fehérorosz és ukrán állampolgárok, jellemzően katonai és politikai vezetők, illetve aktivisták, akik mind az EU területén kívül élnek, egyvalakit leszámítva.

Ő Jozef Hambálek, az Éjszakai Farkasok putyinista motorosbanda nagyszombati összekötője, motorkereskedő. Róla közölt cikket vasárnap a Dennik N.

Hambálek 2018-ban alapította meg az Éjszakai Farkasok európai szárnyát, és régóta nemzetbiztonsági kockázatként tartják számon, legalábbis évekkel ezelőtt így beszélt róla Andrej Kiska volt köztársasági elnök is.

Hambálek, aki ellen egyébként nem folyt semmilyen eljárás, már az intézkedés másnapján megérezte a szankciók hatását. A földhivatal azonnal jelezte, hogy korlátozták nagyszombati házának tulajdonjogait. A bankszámláit és cégtulajdonait zárolták, még autóit is elvontatták.

Hambálek tulajdona Szlovákia egyik legnagyobb motoros áruháza, a Bikers Centrum is, most ezzel sem tud mit kezdeni. A vagyonát nem kobozták el, de nem fér hozzá, és így nem tudja fizetni alkalmazottait, illetve hiteleit sem.

A putyinista motorkereskedő története azért is abszurd, mert elvileg a szankciós listán szereplő személyként nem is tartózkodhatna az unió területén – miközben egyébként uniós állampolgár.

A szlovák külügyminisztérium a lap kérdésére nem kommentálta ezt az ellentmondást. Az igazságügyi minisztérium annyit közölt csak, hogy Hambálek beadványával az uniós intézményekhez fordulhat, mivel ezeket a műveleteket az unió koordinálja. (Paraméter)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.