Ferge Zsuzsa: Itt nem lesz éhséglázadás

társadalom
augusztus 14., 15:09
comments 25
photo_camera Ferge Zsuzsa, szociológus, szegénységkutató Fotó: Botos Tamás / 444

Nem lehet számítani arra, hogy a megszorítások és a szegénységet elmélyítő intézkedések nyomán tömegek lázadnának fel a kormány politikájával szemben - állítja a Népszavának adott interjújában Ferge Zsuzsa, szegénységkutató, Széchenyi-díjas magyar szociológus, az ELTE Társadalomtudományi Kar tanára, és a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja.

Ferge arról beszél az interjúban, hogy hiába a családbarát retorika, a Fidesz eddig is szegényellenes politikát folytatott, és akár százezer olyan család is lehet az országban, amelynek egyetlen jövedelme az alacsony és nem emelkedő családi pótlék. „A gyerekeket szolgáló adókedvezmény összege nő, de ez csak azoknak segít, akiknek van elég levonható jövedelmük.”

Ferge szerint a rezsicsökkentés visszavágása is a szegényeket érinti majd legfájóbban, mert az ő jövedelmükben a többi kiadáshoz viszonyítva is magas a rezsiarány.

„Az eddigiek alapján csak annyi valószínű, hogy – mint az eddigi kemény intézkedések esetében is – a jellemző magatartás a kormányzati cselekvésbe való belenyugvás, vagyis az elfogadás lesz.”

Ferge arról is beszél, hogy a tömeges elszegényedés azért sem vezet feltétlenül tömeges elégedetlenséghez, mert minél számosabb, annál természetesebbnek tűnik.

„Az éhséglázadásnak nem látom esélyét. Magyarországon 1956 óta nem volt tömeges aktív ellenállás a sze­génységet hátrányba hozó intézkedéseknél, a legindokoltabb esetekben sem.”

Ferge szerint a kormány tudatosan fordít egymással szembe különböző csoportokat, és rombolja a társadalmi egységet, láthatóan tart a társadalmi szolidaritástól, pedig valójában nincs mitől tartania.

„Sok félelemre nincs oka, mert az ilyen megmozdulás nálunk fehér holló. Így hirtelen csak 1848 és 1956 jut az eszembe. De azért ezt a távoli lehetőséget is érdemes gyengíteni. A központi újraelosztás többnyire önkényes, nem konszenzussal elfogadott variálgatása jól szolgálja a belső feszültségek erősítését.” (Népszava)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt