Horogkeresztet festettek a Frankel Leó úti zsinagógára

bűnügy
2022 augusztus 14., 07:41

Péntek este horogkeresztet festettek a budapesti, Frankel Leó úti zsinagógára, korábban pedig SS-emblémát és Adolf Hitler monogramját firkálták fel az épület liftjében, írja Őrsi Gergely II. kerületi polgármester.

photo_camera Az újlaki zsinagóga épülete a késõbb köré épült lakótömb közepén, a Frankel Leó út 49-ben Fotó: Nagy Zoltán/MTI/MTVA

„Az üzenet egyértelmű: a hatmillió ártatlan áldozatot követelő holokauszt után van olyan ember, aki szerint a túlélők és leszármazottaik által látogatott zsinagógának nincs helye Budán. A mi válaszunk legalább ilyen egyértelmű. Buda büszke arra, hogy nálunk él Közép-Európa egyik legnagyobb, virágzó zsidó közössége, akik békében és biztonságban élhetnek itt. Aki a zsinagógát támadja, az mindannyiunkat támad.”

Őrsi felidézte, hogy nemrég melegellenes feliratot találtak a Zsigmond téren, amit fél órán belül eltávolítottak. „Most is azonnal lefestjük a horogkeresztet. A II. kerületi önkormányzat ebben az esetben is minden segítséget megad a Budai Zsidó Hitközségnek és a rendőrségnek. Itt, Budán mindenki számíthat a teljes közösség szolidaritására, akit vallása, származása, szexuális identitása miatt támadnak.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.