Zelenszkij: Kiemelt célpont minden orosz katona, aki a zaporizzsjai erőművet támadja

háború
2022 augusztus 14., 06:12

Oroszország nukleáris zsarolásra használja a zaporizzsjai atomerőművet, mondta szombat késő esti online beszédében Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Folyamatos provokációnak nevezte, hogy az oroszok a létesítményt támadják, illetve bázisként használják nikopoli és marhaneci bombázásaikhoz. Azt üzente, a hadsereg és a titkosszolgálat kiemelt célpontként kezel minden orosz katonát, akik részt vesznek a Zaporizzsja elleni támadásokban.

Zelenszkij szerint minden egyes nap, amíg orosz katonák vannak az atomerőmű területén, növeli az európai sugárzás kockázatát.

photo_camera Volodimir Zelenszkij július 29-én Fotó: STR/AFP

A zaporizzsjai a legnagyobb atomerőmű Európában, ami stratégiai szempontból is fontos helyen, Ukrajna déli részén található.

A zaporizzsjai erőművet még márciusban, az orosz invázió elején vették ellenőrzésük alá az orosz katonák, viszont azóta is az ukrán személyzet működteti. Az utóbbi időben több találat érte az erőmű környékét, ezért élesen tiltakozott az ENSZ és a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is. Az oroszok azt állítják, az ukránok állnak a támadások mögött.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.