Gyors ütemben telnek a német gáztározók, két héttel a céldátum előtt elérték a 75 százalékos szintet

energia
2022 augusztus 15., 08:18
comments 19
photo_camera Gáztározók Rehden városában / 2022. július 6. Fotó: MOHSSEN ASSANIMOGHADDAM/dpa Picture-Alliance via AFP

Hozzávetőleg 75 százalékos telítettségen állnak a német gáztározók, hetekkel az előre meghatározott határidő előtt sikerült elérni ezt a szintet - ez derült ki a Gas Infrastructure Europe (GIE) üzemeltetői csoport vasárnapi adataiból.

Németország 23,3 milliárd köbméter földalatti gáztározóval rendelkezik, ami a 2021-ben felhasznált 100 milliárd köbméter gázmennyiség valamivel több mint ötöde.

Az ország egy háromlépcsős vészhelyzeti terv második fázisában van, amit a fő beszállító Oroszország felől érkező gázáramlás csökkenése után dolgoztak ki.

Az orosz energia elapadása komoly fejfájást okoz a német iparnak, idáig ez az útvonal biztosította ugyanis az ország gázigényének negyedét.

Oroszország június közepe óta drasztikusan csökkentette az Európába az Északi Áramlat-1 gázvezetéken keresztül érkező gázmennyiséget, és jelenleg csak a megállapodás szerinti mennyiség 20 százalékát szállítja le. Hivatalosan ennek műszaki okai vannak, de az európai konszenzus szerint ez valójában Moszkva bosszúja a háború miatt bevezetett szankciókért.

A német kormány eredeti célja az volt, hogy a gáztárolók szintje szeptember 1-jére elérje a 75 százalékot. A következő cél október 1-jén a 85 százalék, november 1-jére pedig a 95 százalékos telítettség. Ezeket a határdátumokat több rendelet is tartalmazza, úgy is mint garanciáit annak, nehogy Németország gázválságba sodródjon.

A rendelkezések között szerepel a cseppfolyósított földgáz (LNG) nagyobb mértékű importja és az energiafelhasználás csökkentésére irányuló ösztönzők bevezetése is.

A német gázpiaci szolgáltató, a THE augusztus 15-én fogja bejelenteni a fogyasztókra kivetett gázár-adó mértékét, hogy segítsen az importőröknek megbirkózni a megugró árakkal. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.