Hanoiban újra üzembe helyezik az egész városban hallható hangszórókat

külföld
2022 augusztus 15., 13:54
comments 1
Egy elektromos póznára erősített hangszóró Hanoiban
photo_camera Egy elektromos póznára erősített hangszóró Hanoiban Fotó: HOANG DINH NAM/AFP

Vietnám kormánya bejelentette, hogy Hanoiban újra működésbe helyezik az egész városban hallható hangszórókat, amiken keresztül állami közleményeket illetve közérdekű információkat osztanak majd meg a lakosokkal.

A város polgármestere 2017-ben hivatalosan nyugdíjazta ezeket az eszközöket, de a Covid-19 idején, ha korlátozottan is, ismét használni kezdték azokat.

A mostani közlés szerint 2025-re újra teljesen le akarják fedni a várost ezekkel az eszközökkel úgy, hogy a napi bejelentéseket minden városlakó hallhassa. Hanoiban több mint 7 millióan élnek.

A döntés kritikus fogadtatásra számíthat, különös tekintettel arra, hogy a városban már így is nagyon súlyos a zajszennyezettség, és ezen a hangszórók rehabilitálása csak rontani fog.

Az intézkedés persze szimbolikusan is rossz üzenetet hordoz, nem csak azért, mert ezeket az eszközöket bombatámadások idején, illetve hidegháborús periódusokban használták frekventáltan. Hanem azért is, mert - ahogy azt Carl Thayer politikai elemző megfogalmazta - szembehelyezkedik az ország digitalizációs-jövőorientált stratégiájával.

Ahogy Thayer írja, alighanem egy kormányzati telefon-applikációval is hatékonyabban tudna kommunikálni a kormány.

A Guardian szerint a helyieknek nem igazán tetszik az ötlet, és Hanoi lakóinak közel 70 százaléka ellenzi azt, ezzel együtt nem lehet számítani arra, hogy a döntés komoly ellenállást váltana ki a főváros lakóiból.

Annál is inkább, mert a kommunista párt és apparátusa jelentős figyelmet fordít arra, hogy időben elfojtson bármilyen politikai önszerveződést az országban.

Arról egyelőre nincs szó, hogy az intézkedést kiterjesztenék a főváros határain túlra is. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.