Hétfő éjfélig lehet bediktálni a mérőóra-állást

PÉNZ
2022 augusztus 15., 06:33
comments 3
photo_camera Illusztráció: Frank Rumpenhorst/dpa via AFP

Augusztus 15-én éjfélkor lejár a mérőóra-állások bediktálásának meghosszabbított határideje az áram- és gázszolgáltatóknál.

A Menedzsment Fórum hétfőn reggel arról ír, hogy az elmúlt hetek kalkulációi alapján a háztartások meghatározó többségének érdemes lehet rögzíteni, hogy az új rezsirendszer kezdetekor hol tart az energiafogyasztás.

Nehezíti a helyzetet, hogy az MVM-nél sem online, sem telefonon nem lehet elérni az ügyintézőket.

A cikk idézi a money.hu közleményét, ami az augusztus 1-én indult új rezsirendszer első tíz napjának tapasztalatait összegzi. Ez idő alatt 80 ezer kalkulációt folytattak le az ügyfelek az oldal rezsikalkulátorával, és az látszik, hogy a tarifálók többségének többletfizetéssel kell számolnia.

Az áramfogyasztók alig 20 százaléka maradt az átlagfogyasztásként meghatározott 210 kWh havi fogyasztás alatt. A gázfogyasztók esetében ugyanez az arány 30 százalék, ennyien vannak csak a 144 köbméteres átlag-gázfogyasztás alatt. Áram esetében a leggyakoribb tarifált érték havi 300 kWh, gáznál 200 köbméter volt.

A rendelet szerint aki áramfogyasztásban meghaladja az évi 2523 kWh-t, gázfogyasztásban pedig az 1729 köbmétert, annak már augusztustól piaci árat kell fizetnie.

Gázfogyasztásban ez hétszeres, áramfogyasztásban dupla árat is jelenthet az átlag felett. A Menedzsment Fórum szerint csak akkor nem érdemes rögzíteni a fogyasztást, ha valaki a számlán szereplő óraállással összehasonlítva jelentős energiamennyiséget előre kifizetett már.

A bediktálás nem jelenti azt, hogy a korábbi átalánydíjas ügyfélből havi diktálású ügyfél lenne automatikusan. (Menedzsment Fórum)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.