Kisebb balhé után jelentették be, hogy William Ruto nyerte a kenyai elnökválasztást

külföld
augusztus 15., 17:19

Rutto a hivatalos eredmények szerint a szavazatok 50,5 százalékát megszerezve győzte le riválisát, Raila Odingát. A bejelentést dulakodások és a szavazatok manipulálásával kapcsolatos vádak késleltették. A választási bizottság hét tagja közül négy nem volt hajlandó jóváhagyni az eredményt. Juliana Cherera, a Független Választási Bizottság alelnöke azt mondta, „a választások utolsó szakasza átláthatatlan”.

photo_camera William Ruto Fotó: TONY KARUMBA/AFP

Odinga pártjának szóvivője korábban azt állította, hogy a választáson „szabálytalanságok” és „félrevezetések” történtek. Az 55 éves Ruto először indult az elnökválasztáson. Tíz éven át volt elnökhelyettes, de összeveszett Uhuru Kenyatta elnökkel, aki Odingát támogatta. A 77 éves volt miniszterelnök, aki a szavazatok 48,8 százalékát szerezte meg, ötödik alkalommal indult az elnökválasztáson. Odinga támogatói kisebb tüntetéseket szerveztek a nyugati Kisumu városban és Nairobi egyes részein. Elemzők szerint Odingáék arra készülhetnek, hogy megtámadják az eredményeket a Legfelsőbb Bíróságon.

Ruto beszédében köszönetet mondott a választási bizottságnak a választás felügyeletéért, és úgy fogalmazott, „ez egy csodálatos este, minden szuverén hatalom a kenyai népé”. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt