A Gránit Bank nem szerezte meg az ellenőrzést az Equilor Alapkezelő felett*

gazdaság
2022 augusztus 15., 12:56
comments 7

*Helyesbítés 16:00: Cikkünk abból az alapfeltevésből indult ki, hogy Tiborcz István Gránit Bankja az Equilor Befektetési Zrt. 50%+1 szavazatának megvásárlásával az Equilor Alapkezelő felügyeletét is megszerezte. Ez azonban tévedésnek bizonyult.

Még azt sem lehet tudni, hogy miből és mennyiért vette meg Tiborcz István cége a Gránit Bankot, a Diófa Alapkezelőt és a Waberer’s International Nyrt. 21 százalékos tulajdonrészét, de a miniszterelnök vejének vállalkozása péntek délben újabb váratlan tranzakciót jelentett be: a Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerzett az Equilor Befektetési Zrt.-ben.

Mit is jelent ez?

Vállalati üzletágunkkal az elmúlt évtizedekben számos jelentős tőzsdei és tőzsdén kívüli értékpapír kibocsátásban, szindikált finanszírozás megszervezésében, kockázati és magántőke tranzakcióban, valamint vállalatfelvásárlási ügyletben vettünk részt a nemzetközi és hazai gazdasági élet kiemelkedő szereplőinek oldalán

- szól az Equilor bemutatkozása. A 2021-es beszámolója szerint összesen 710 milliárd forint az Equilor Csoport által kezelt vagyon, ebből 180 milliárd forintot az Equilior Befektetési Zrt. leánycége, az Equilor Alapkezelő Zrt. kezel. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a Tiborcz István egyik cége által felvásárolt Diófa Alapkezelő által menedzselt befektetési portfólió összértéke meghaladja a 460 milliárd forintot, akkor az Equlior megszerzésével a miniszterelnök veje megugrotta az 1000 milliárd forintos kezelt vagyont.

„A teljes Equilor Csoport befektetési, vagyonkezelési és más pénzügyi szolgáltatások keretében közel 700 milliárd forintnyi ügyfélvagyont kezel, így az alapok ennek kisebb részét teszik ki. A független pénzügyi szolgáltató esetében tehát az valószínűsíthető, hogy tehetős magyarok pénzét kezeli, de a tulajdonosra következtetni nem lehet” - írta februárban a G7, amikor az Equilor résztulajdonosai még Szécsényi Bálint (Tiborcz István bevett üzleti és mulatópartnere) és Gereben András voltak. Eddig is szoros volt a kapcsolat, hiszen a Tiborcz-féle BDPST és az Equilor székhelye egyaránt a Pasaréti úti 122–124.

Hogy pontosan mit csinál egy alapkezelő, azt vélhetően viszonylag kevesen tudnák egzakt módon elmondani. Ezért nem véletlen, hogy bizonyos üzleti körökben nagyon népszerű lett az elmúlt években. „A befektetési alapok olyan megtakarítási formák, amelyekben egyszerre sok más befektetővel közösen helyezhetjük el megtakarított pénzünket, megosztva ezáltal egymás között a befektetésünk kockázatát és költségét. Ráadásul az alapokban ily módon összegyűlt pénzt az alapkezelő komoly szakértelemmel és piaci ismeretekkel rendelkező szakemberei fektetik be” - olvasható például az OTP alapkezelő oldalán.

Egy befektetési alapkezelő árbevétele a vagyonkezelési díjakból tevődik össze. A vagyonkezelési díjak éves alapkezelési díjból és esetenként sikerdíjból állnak. Az alapkezelési díjat a kezelt vagyon után kell fizetni. Maga az EQUILOR Befektetési Zrt. tavaly 1,2 milliárd forint profittal zárt.

Az Equilor Alapkezelőhöz 2021 végén 22 alap tartozott, például ezek:

  • Central European Ingatlanalap 59,7 milliárd forint,
  • Central European Opportunity Magántőkealap 35,7 milliárd forint,
  • Prémium Zártkörű Befektetési Alap 25,2 milliárd forint,
  • Green Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap 366 millió forint.

Ez utóbbit azért tettük a listára, mert viszonylag jól látszik, hogy milyen szálak erednek belőle. „A Skygreen Buildings Kft., az Equilor Alapkezelő Zrt. által kezelt, Green Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap tulajdonában álló ingatlantársaság” - szól a Sky bemutatkozása. A portfóliója igazán lenyűgöző:

  1. Váci Greens E Irodaház, területe 24 504 m2, legfontosabb bérfő: IdomSoft Zrt., tehát az állami cég ezentúl Tiborcz István alapkezelőjétől bérelhet irodát.
  2. Millenáris Classic Irodaház, 8 095 m2, bérlő: ULYSSYS Kft, amely például az IdomSoft közbeszerzésein szokott nyerni.
  3. Infopark B Irodaház, 8 744 m2, Ericsson, Nissan
  4. Infopark C Irodaház, 13 335 m2, Siemens, Szentkirályi-Kékkúti
  5. Infopark D Irodaház, 18 537 m2, IBM
  6. Infopark I Irodaház, 8 595 m2, IBM
  7. KI20 Irodaház, 2 381 m2, Közbeszerzési és Ellátási Főosztály, az épületet az egyik MNB-alapítvány megrendelésére újították fel
  8. Úri72 Irodaház, 1 794 m2, itt pedig szintén az egyik MNB-alapítvány, a PADMA lakik, tehát a jegybank is Tiborcz István cégének bérlője lett.

A tranzakció zárásához természetesen még a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal engedélye is szükséges. Ez azonban nem szokott problémát jelenteni, hiszen például az Orbán-kormánynak is dolgozó elit ügyvédi iroda szokta segíteni Tiborcz cégét a hatósági engedélyek beszerzésében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.