Tiborcz Istváné a többség az Equilor Befektetési Zrt.-ben

gazdaság
2022 augusztus 12., 10:07

Az év végén Tiborcz Istvánhoz került Gránit Bank Zrt. 50 százalék plusz egy szavazatnyi részesedést szerzett az Equilor Befektetési Zrt.-ben. Azt ígérik, változatlan menedzsmenttel működnek tovább. A cég eddig sem állt nagyon távol Tiborcztól: a Válasz Online már a tavalyi cikkében is a miniszterelnök vejéhez kötötte az Equilort. A HVG cikke szerint pedig már eleve évek óta abban a pasaréti irodaházban működött, mint Tiborcz ingatlanfejlesztője.

Átlagos magántőkealap-tulajdonos
photo_camera Tiborcz István TUsványoson Fotó: Németh Dániel/444

Az Equilor személyre szabott befektetési banki szolgáltatást, portfólió- és vagyonkezelést, valamint vállalati pénzügyi tanácsadást nyújt magán- és intézményi ügyfeleknek. Teljes jogú tagja a budapesti, a prágai és a varsói értéktőzsdének, több mint 15 ezer ügyfél 550 milliárd forintnyi vagyonát kezeli.

A közlemény szerint a részesedésszerzést követően az Equilor neve, vezetése nem változik, a befektetési szolgáltatót továbbra is Gereben András elnök és Szécsényi Bálint vezérigazgató, a Budapesti Értéktőzsde korábbi alelnöke irányítják majd, akik megtartják 49,9 százalékos tulajdonrészüket. Azt írják, hogy a tranzakció illeszkedik a Gránit Bank hosszú távú stratégiájába, erősíti a bank privát banki és személyre szabott befektetési szolgáltatásait, míg az Equilor további jelentős növekedést tervez a banki háttérre támaszkodva. A tranzakció zárásához a Magyar Nemzeti Bank és a Gazdasági Versenyhivatal engedélye szükséges.

Tiborcz István feltartóztathatatlanul terjeszkedik a pénzügyi piacon, idén márciusban az egyik vezető hazai alapkezelőt, a Diófát is megszerezte. A Gránit Bank ügyfelei közt vannak állami tulajdonú cégek, de ott vezetnek számlát Garancsi István kaszinói is, vagy éppen Orbán Ráhel testvérének, Orbán Sárának új cége. A Sberbank márciusi megszűnése után a Gránithoz zsilipeltek át tokaji és balatoni gigaberuházások is.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.