Továbbra is rejtély a halpusztulás oka az Odera folyóban, a vegyszereket kizárták

augusztus 15., hétfő 19:36
1

Tömegesen pusztulnak a halak az Odera folyóban, lengyel tudósok csak megemelkedett sószintet találtak a vízben, mérgező anyagokat, vegyszereket nem.

A német önkormányzatok már megtiltották a fürdőzést és a halászatot az Oderában, amely Csehországból a Balti-tengerig fut a német-lengyel határ mentén. A természetvédők attól tartanak, hogy a tömeges halpusztulás az Odera teljes ökoszisztémáját tönkreteheti.

Fotó: PATRICK PLEUL/dpa Picture-Alliance via AFP

A varsói belügyminisztérium szerint 2000 rendőrt, 300 tűzoltót és 200 katonát vetettek be, hogy segítsenek kihalászni a vízből a döglött halakat.

Hétfő reggel a lengyel és a német környezetvédelmi miniszterek bejelentették, hogy úszó olajgátakkal akarják megakadályozni, hogy a döglött halak tovább sodródjanak a Szczecini lagúnában, ahonnan az Odera a Balti-tengerbe ömlik a Pomerániai-öbölben. A szombaton vett minták szerint a szennyezett víz még nem érte el a lagúna nyugati felét.

A német és a lengyel kormány is úgy gondolja, hogy a pusztulást ipari termelésből származó mérgező vegyi anyagok okozták. Lengyelország 1 millió złoty (85 millió forint) jutalmat ajánlott fel annak, aki segít megtalálni a környezeti katasztrófa felelőseit.

Múlt héten a németek közölték, hogy a tudósok magas higanykoncentrációt találtak a vízmintákban, de a lengyelek a hétvégén azt mondták, a halpusztulást nem nehézfémek okozták. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt