A német kancellár nem tiltaná ki az oroszokat Európából

augusztus 16., kedd 4:24
31

„Fontos megértenünk, hogy rengetegen menekülnek Oroszországból, mert nem értenek egyet a rendszerrel” - mondta Olaf Scholz német kancellár, miután az északi államok vezetőivel találkozott Oslóban. Szerinte az Európai Uniónak nem szabad megnehezítenie, hogy ezek az emberek „szabadságot keresve” elhagyják a hazájukat.

Scholz ezzel elutasította a javaslatot, miszerint az EU-nak fel kellene függesztenie az orosz turistavízumok kiadását. Az ötletet először Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vetette fel, majd több uniós tagállami vezető csatlakozott hozzá.

Kaja Kallas észt miniszterelnök szerint az EU a Kreml Achilles-sarkát találná el a vízumtilalommal, Scholz viszont úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai invázió Putyin háborúja, nem pedig az orosz népé.

Olaf Scholz újságírókkal beszélgetett Oslóból Stockholmba tartva Fotó: KAY NIETFELD/dpa Picture-Alliance via AFP

A balti államok már nem engednek be orosz állampolgárokat. Az oslói találkozó után a litván külügyminiszter azt mondta, csakis humanitárius okokból adnak ki vízumot, és civil szervezetek segítségével döntik el, kik azok a kérelmezők, akiket tényleg üldöznek Oroszországban. Máskülönben szerinte nem szabad hagyni, hogy azok az emberek élvezzék a szabad világ kényelmét, akiknek a vezetője épp ez ellen a világ ellen harcol.

A finn miniszterelnök is támogatja a tilalmat. Sanna Marin szerint nem helyes, hogy az orosz állampolgárok elmehetnek várost nézni Európába, miközben az orosz hadsereg embereket öl Ukrajnában, de elismerte azt is, hogy nem fekete-fehér kérdésről van szó.

A vízumkérdés várhatóan téma lesz az uniós külügyminiszterek augusztus 31-i találkozóján is. (Deutsche Welle)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt