Harmadfokú hőségriasztás lép életbe szerdától

időjárás
2022 augusztus 16., 13:30

Harmadfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján, a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlását figyelembe véve 2022. augusztus 17. (szerda) 00.00 órától 2022. augusztus 19. (péntek) 24.00 óráig, szerepel a keddi közleményben.

Harmadfokú riasztást akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet - a hajnali egykor, reggel hétkor, délután egykor és este hétkor mért hőmérséklet átlaga - három egymást követő napon meghaladja a 27 fokot.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság felhívja az emberek figyelmét, hogy a hőség megviseli a szervezetet, fáradékonyabbak lehetünk, ezért javasolt sokat pihenni, kerülni a megerőltető fizikai munkát és mérsékelni a legmelegebb órákban a hosszan végzett sportolást, futást, kerékpározást.

Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik. Akik a szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének, illetve semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

„Strandolás során óvjuk a gyermekeket a közvetlen napsugárzástól, használjunk magas faktorszámú naptejet, amellyel időről időre újra kenjük be őket, különösen, ha vízben játszanak” - írják. Javasolt könnyű, lehetőleg világos színű ruhát, kalapot vagy sapkát adni a gyermekekre, és a szabadban történő altatás minden esetben árnyékos helyen történjen. A szülők fordítsanak kiemelt figyelmet a megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére is.

Ha a gyermek mégis napégést szenvedett, akkor a bőrfelületet hűtsük, majd kezeljük bőrnyugtató készítménnyel, és ne engedjük újra a tűző napra megfelelő védelem nélkül. „Napszúrás tünetei esetén (fejfájás, hányinger, hányás, levertség), biztosítsunk bőséges folyadékbevitelt a gyermeknek, szükség esetén csillapítsuk fájdalmát, és vigyük árnyékos, fedett helyre (besötétített szobába) a közvetlen napsugárzás elöl” - szerepel a közleményben.

Az országban továbbra is tűzgyújtási tilalom van, tilos erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tüzet gyújtani. A meleg és a rendkívüli szárazság miatt nagyon sok tűz keletkezik a szabadban, idén már 14 ezer ilyen volt. A kertben bográcsozni, grillezni, szalonnát sütni nem tilos, de amíg ennyire meleg és száraz az idő, nem javasolt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.