Lelőttek két, oltóorvosokat őrző rendőrt Pakisztánban

külföld
2022 augusztus 16., 17:18
comments 6

Lelőttek két rendőrt Pakisztán északnyugati részén, akik egy poliovírus elleni oltócsoportot őriztek, írja a BBC. A két orvos nem sérült meg. A helyi, poliovírus (a gyermekbénulás kórokozója) elleni oltócsoportokat gyakran veszik célba oltásellenes militánsok. Szerintük az oltás a muszlimok sterilizálására irányuló nyugati összeesküvés.

A két fegyveres egy kis vízcsatorna közelében rejtőzött el, mielőtt „nagyon közelről" tüzet nyitott az őrökre. "A fegyveresek megkímélték a kéttagú oltócsoportot és elmenekültek egy motorkerékpáron" - mondta Waqar Ahmad Khan vezető tiszt az AFP-nek. Pakisztánban az oltásellenesség azután erősödött meg, hogy a CIA hamis oltási kampányt rendezett azért, hogy felkutassák Oszama Bin Ladent.

A gyermekbénulás globális felszámolása az Egészségügyi Világszervezet egyik fő célja. Néhány évvel ezelőtt még úgy vélték, hogy ezt sikerül elérni. Az oltóanyaggal szembeni ellenálló képességek kihívást jelentenek, míg a közelmúltban megugrott esetek száma riadalmat keltett.

Pakisztán áprilisban jelentette az első gyermekbénulásos esetet 15 hónap óta, azóta további 13 esetet regisztráltak. Az Egyesült Államok júliusban jelentette az első gyermekbénulásos esetet majdnem egy évtized óta. Júniusban Londonban szennyvízmintákban poliovírust mutattak ki, emiatt gyorsan be is oltottak egymillió gyermeket.

A gyermekbénulást egy vírus okozza, ami könnyen terjed a fertőzött személy székletével való érintkezés, vagy ritkábban köhögés és tüsszentés útján. A legtöbb fertőzöttnek nincsenek tünetei, egyeseknél viszont influenzaszerű tünetek jelentkeznek. Ritka esetekben a betegek megbénulnak - leggyakrabban a lábukban -, ami végzetes is lehet.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.