Miniszteri utasításban tiltották meg a tarvágást a természetvédelmi és a Natura 2000-es területeken

természetvédelem
2022 augusztus 16., 13:11
comments 21

Augusztus 4-én jelent meg a kormányrendelet, ami a gyorsabb fakitermelés érdekében felfüggeszti az eddigi természetvédelmi szabályokat. Kedden kijött egy újabb rendelet, aminek értelmében nem végezhető tarvágás az állami tulajdonú,

„természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben.”A korábbi rendelet felfüggesztette a természetvédelmi törvénynek azt a részét, ami eddig biztosította volna, hogy a védett természeti területeken zajló fakitermelésnél olyan természetkímélőbb kitermelési módokat kell alkalmazni, mint a fokozatosan felújító vágás vagy a szálalás, vagyis csak kisebb foltokban vágnak ki fákat.

Nagy István agrárminiszter posztolt a Facebookra az új rendeletről, amivel a sajtóban megjelent hamis feltételezéseket cáfolják. Azt írja, hogy a természetvédelmi területeken továbbra is tilos az őshonos fák kivágása. „A fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kizárólag veszélyhelyzet esetére készült" - írja. A kormány amúgy már júliusban energia-veszélyhelyzetet hirdetett.

link Forrás

„Magyarország zöld tőkéje nincs veszélyben! #fakenews" - zárja a posztot Nagy.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.