Miniszteri utasításban tiltották meg a tarvágást a természetvédelmi és a Natura 2000-es területeken

természetvédelem
augusztus 16., 13:11
comments 21

Augusztus 4-én jelent meg a kormányrendelet, ami a gyorsabb fakitermelés érdekében felfüggeszti az eddigi természetvédelmi szabályokat. Kedden kijött egy újabb rendelet, aminek értelmében nem végezhető tarvágás az állami tulajdonú,

„természetvédelmi vagy Natura 2000 elsődleges rendeltetésű, őshonos fafajokból álló természetes erdőnek, természetszerű erdőnek vagy származékerdőnek minősülő természetességi állapotú, az erdőfelújítási kötelezettségre vonatkozó célállományt alapul véve természetes mageredetű erdőfelújításra alkalmas erdőben.”A korábbi rendelet felfüggesztette a természetvédelmi törvénynek azt a részét, ami eddig biztosította volna, hogy a védett természeti területeken zajló fakitermelésnél olyan természetkímélőbb kitermelési módokat kell alkalmazni, mint a fokozatosan felújító vágás vagy a szálalás, vagyis csak kisebb foltokban vágnak ki fákat.

Nagy István agrárminiszter posztolt a Facebookra az új rendeletről, amivel a sajtóban megjelent hamis feltételezéseket cáfolják. Azt írja, hogy a természetvédelmi területeken továbbra is tilos az őshonos fák kivágása. „A fakitermelés szabályozására vonatkozó kormányrendelet kizárólag veszélyhelyzet esetére készült" - írja. A kormány amúgy már júliusban energia-veszélyhelyzetet hirdetett.

„Magyarország zöld tőkéje nincs veszélyben! #fakenews" - zárja a posztot Nagy.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt