40 ezren vannak marihuána miatt börtönben az USA-ban, különösen az afroamerikaiakat büntetik szigorúan

bűnügy
2022 augusztus 17., 10:57
comments 4

Ha letölti a rá kiszabott büntetést, 2031-ben szabadulhatna oroszországi börtönéből a WNBA-sztár Brittney Griner, akit kábítószer-birtoklás és -csempészet miatt ítéltek el, miután a Moszkva melletti Seremetyevói Nemzetközi Repülőtéren hasisolajat tartalmazó vape-patronokat találtak a poggyászában. Ahogy nő a felháborodás Griner ügye miatt, az amerikai marihuánatörvények is előtérbe kerülnek.

Az eset a Vice által megszólaltatott ügyvédek és aktivisták szerint ugyanis rámutat arra, milyen gyakoriak az Egyesült Államokban az aránytalan, túl szigorú büntetések a marihuánával kapcsolatos bűncselekményeknél, különösen akkor, ha fekete elkövetőkről van szó.

Annak ellenére, hogy az USA több állama is legalizálta a füvet az elmúlt években, szövetségi szinten még mindig az egyes számú listán szerepel a marihuána, abban a kategóriában, amelyben a heroin. A Vice cikke szerint évente több százezer embert tartóztatnak le marihuánabirtoklás vagy -használat miatt, az American Civil Liberties Union összegzése alapján pedig a feketéket közel négyszer nagyobb valószínűséggel csukják rács mögé, mint a fehéreket, annak ellenére, hogy a két csoport hasonló arányban használ füvet.

Brittney Griner Himki város bíróságán 2022. július 7-én
photo_camera Brittney Griner Himki város bíróságán 2022. július 7-én Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

A legszigorúbb ítéletek azokban az államokban születnek, ahol létezik az úgynevezett „három csapás”. Ennek értelmében a korábban elítélt emberekre szigorúbb büntetést szabnak ki, ha pedig egy személy három bűncselekményt követ el, a bírónak a lehető legszigorúbb büntetéshez kell nyúlnia.

A Vice Allen Russell esetét idézi, akit kannabisz birtoklásáért életfogytiglanra ítéltek Mississippiben, mert korábban betöréseket hajtott végre, ami erőszakos bűncselekménynek számít az államban. A történet szempontjából nem mellékes, hogy Russell is afroamerikai.

Joe Biden amerikai elnök ugyan felszólalt Griner védelmében, és elmondta, mennyire igazságtalannak találja az orosz ítéletet, ám a Vice-nak nyilatkozó Scott Hechinger civil jogi ügyvéd szerint továbbra is 40 ezren töltik börtönbüntetésüket marihuánával kapcsolatos bűncselekmények miatt az Egyesült Államokban, ami túlzó, felesleges és igazságtalan. Hechinger a Zealous érdekvédelmi csoport alapítója, amely a tömeges bebörtönzések felszámolásáért küzd.

A Vice-nak nyilatkozó szakértők szerint Bidennek lenne mit tennie, hogy orvosolja a különbségeket, például kegyelmet adhatna az aránytalan büntetéssel bebörtönzötteknek, vagy támogathatná a kannabisz dekriminalizálását szövetségi szinten.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.