9 és fél év börtönbüntetésre ítélte az orosz bíróság Brittney Grinert

bűnügy
2022 augusztus 04., 16:04
Brittney Griner, kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabda-játékos, a Phoenix Mercury sztárja
photo_camera Brittney Griner, kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabda-játékos, a Phoenix Mercury sztárja Fotó: Michael Gonzales / NBAE / Getty Images / Getty Images via AFP

Órákkal azután, hogy Nyikolaj Vlasszenko ügyész a kiszabható maximális börtönbüntetést kérte Brittney Grinerre, a Moszkva melletti Himki város bírósága meghozta az ítéletet, és 9 és fél évre ítélte a kétszeres olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázót.

Grinert, akinek az ítélet szerint 1 millió rubel büntetést is fizetnie kell, drogbirtoklás miatt tartóztattak le februárban a seremetyjevói reptéren. A vámhatóságok hasisolajat tartalmazó vape-patronokat találtak a játékos csomagjában egy Moszkva melletti repülőtéren.

Griner az amerikai női kosárlabda-történet egyik legsikeresebb játékosa, hatszoros WNBA-bajnok, hétszeres All Star-válogatott. A Phoenix Mercury csapatában játszik, 2014 óta pedig szezonok közt az orosz UMMC Jekatyerinburgban lépett pályára, és három orosz bajnoki címet is bezsebelt a csapattal.

Letartóztatására néhány nappal azelőtt került sor, hogy Oroszország megszállta Ukrajnát, így története érthető módon egyből geopolitikai színezetet kapott.

Griner bűnösnek vallotta magát, és elismerte, hogy hibát követett el. Záróbeszédében arról beszélt, hogy nem állt szándékában törvényt szegni. Azt is elmondta, nagyon bízik benne, hogy nem politikailag motivált ítélet születik.

Az ügyész szerint a drogvád „teljes mértékben bizonyítást nyert”. A játékos védőügyvédei eközben a nyomozás során elkövetett szabálytalanságokra mutattak rá, és azzal is érveltek, hogy a Grinerhez hasonló kaliberű világsztárok óriási nyomás alatt dolgoznak.

Az ügyről már beszélt egymással Szergej Lavrov orosz és Antony Blinken amerikai külügyminiszter is.

A hírek szerint az Egyesült Államok Griner és a kémkedésért elítélt Paul Whelanért cserébe kész lenne szabadon engedni az Amerikában húsz év börtönre ítélt orosz fegyvercsempészt, Viktor Butot.

Whelan egyik ügyvédje csütörtökön a Guardiannek azt mondta, „biztos benne, hogy végül létrejön a csere", de hozzátette: úgy tűnik, még nem született végleges megállapodás. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.