Közel 10 év börtönbüntetést kér az orosz ügyészség Brittney Grinerre

bűnügy
2022 augusztus 04., 12:50
Brittney Griner Himki város bíróságán 2022. július 7-én
photo_camera Brittney Griner Himki város bíróságán 2022. július 7-én Fotó: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP

9 és fél éves börtönbüntetést kért Nyikolaj Vlasszenko ügyész Brittney Grinerre, az olimpiai bajnok amerikai kosárlabdázóra, akit februárban drogbirtoklás miatt tartóztattak le a seremetyjevói reptéren.

Ez a kiszabható legsúlyosabb büntetés ilyen tényállás mellett Oroszországban.

Az ügyészség ezzel párhuzamosan 1 millió rubel - 6,4 millió forintnak megfelelő - bírság kiszabását is kezdeményezte.

A Reuters szerint az ítéletet akár még a csütörtöki nap során kihirdethetik.

A kosárlabda-játékost hat hónapja állították elő, miután a táskájában kannabisz tartalmú olajat találtak a moszkvai hatóságok. Pere július elején kezdődött a Moszkvához közeli Himki városában. Az ügyészség azt is állítja, hogy Griner tudatosan próbálta elrejteni a kábítószert a hatóságok elől.

A játékos ügyvédje, Maria Blagovolina a játékos kiemelkedő sportteljesítményével is érvelt a tárgyaláson. Záróbeszédében azt mondta, hogy ami Michael Schumacher volt a Forma-1-ben, és Usain Bolt az atlétikában, azt jelenti ma Griner a kosárlabdában. Szerinte ha a bíróság mégis szükségesnek tartja a büntetését, akkor is a lehető legenyhébb büntetést kell kiszabni a játékosra.

Griner bűnösnek vallotta magát, és azt állította: nem állt szándékában kannabiszt behozni Oroszországba.

Az ügyben néhány napja telefonon egyeztetett Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetőjével. Egy fogolycsere is felmerült a felek között: az Egyesült Államok Griner és a kémkedésért elítélt Paul Whelan szabadon engedéséért cserébe az Amerikában húsz év börtönre ítélt orosz fegyvercsempészt, Viktor Butot ajánlotta fel. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.