A horvát kormány kétszeresére növeli a krki LNG-terminál kapacitását

külföld
augusztus 18., 13:08
comments 2

A krki cseppfolyósított földgáz-terminál kapacitásának megduplázásáról és a gázvezeték-hálózat bővítéséről döntött a horvát kormány csütörtöki ülésén.

photo_camera Fotó: JAAP ARRIENS/NurPhoto via AFP

Davor Filipovic gazdasági miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatón azt mondta, Horvátország gázellátásának biztonsága érdekében úgy döntött a kabinet, hogy 180 millió eurós (72,9 milliárd forint) beruházásba kezd.

„Nagyon fontos elindulni ebbe az irányba, hogy Horvátország vezető szerepet töltsön be, amikor Európa új energiatérképéről beszélünk.”

Filipovic azt mondta, másfél éven belül 2,9 milliárd köbméterről 6,1 milliárd köbméterre növelik krki LNG-terminál kapacitását, a hozzá tartozó új gázvezeték-hálózat megépítését pedig három éven belül tervezik. Előbbi 25 millió euróba, utóbbi 155 millió euróba kerül, ezek egy részét az európai unió fedezi.

Andrej Plenkovic horvát kormányfő a kormányülésen azt mondta, az infláció és az energiaárak visszaszorítását célzó intézkedéscsomagon dolgoznak, amelyről részletesebben a jövő héten tájékoztatnak. Arról is beszélt, hogy Horvátország egyetlen Sziszek-Monoszló (Sisacko-Moslavacka) megyei Okoliban lévő földgáztárolójának feltöltése a tervek szerint halad, elérte a 68 százalékos töltöttségi szintet, októberre elejére pedig eléri a 90 százalékot. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt