A jegybank után a médiahatóság is Matolcsy Ádám jó ismerősétől rendelt új bútorokat

gazdaság
2022 augusztus 18., 18:31
comments 2

Jól halad a milliárdos költségvetésből gazdálkodó Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) székházbővítése a Visegrádi utcában. A médiahatóság szerződéseiből kiderül, hogy „irodabútorok beszerzése a 2023. év elején átadásra kerülő új épületbe és kapcsolódó szolgáltatások teljesítése” címmel 418,8 millió forintos megállapodást kötöttek július 20-án a Gyulai Fafém Bútor Zrt.-vel.

A kiválasztott társaság a magyar bútorgyártó cégek egyik oszlopos tagja: tavaly 7,5 milliárd forintos forgalommal zárt, tulajdonosa pedig a Fur-Real Kft.-n (korábbi nevén Kopaszhegyi Ház Projekt Ingatlanfejlesztő) keresztül a 30 éves Stofa György, akit Matolcsy Ádám - Matolcsy György jegybankelnök fia - baráti körének tagjaként szoktak emlegetni.

Részben kettejük kapcsolatáról szól a Magyar Narancs márciusi cikke, amely szerint a Matolcsy fiúhoz köthető Balaton Bútor fővállalkozójaként a Gyulai Fafém segédkezett az MNB által felújított Postapalota (ma már Buda Palota) bebútorozásában. „Matolcsy Ádám kérdésünkre azt válaszolta, tudja, kicsoda Stofa György, megvan a telefonszáma”, de nincsenek olyan kapcsolatban, hogy rendszeresen keressék egymást – olvasható a cikkben. A gyulai vállalkozást korábban eleve Matolcsy Ádám akarta felvásárolni, de végül Stofa vette meg azt, aki korábban a magyar letelepedési kötvényeket Oroszországban áruló offshore cég közvetítőjeként is feltűnt.

„Belföldön a vevőink döntő hányada költségvetési intézmény: iskolák, kollégiumok, kórházak, önkormányzati hivatalok, szociális intézmények, közhivatalok, országos hálózatú közintézmények, hatóságok, valamint színházak, művelődési házak, mozik, konferenciaközpontok”

olvasható a Gyulai Fafém Bútor bemutatkozásában, amely cég 2000 februárjától az 1950-ben alakult Gyulai Fa- és Fémbútoripari Szövetkezet teljes körű jogutódjaként működik.

photo_camera Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

A 2020-as és 2021-es referenciáik között a következők találhatók:

  • Baranya Megyei Kormányhivatal
  • Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság – központosított keretmegállapodás: Irodabútorok
  • Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kollégiuma
  • Magyar Zene Háza
  • Szigligeti Színház, Szolnok
  • Erzsébet tábor, Zánka

Az NMHH is az állami szférában már jól bevált cégtől rendelte meg tehát a bútorait. A médiahatóság szorgalmasan beszámol arról, hogy hol tart a székházbővítése. Főbb stádiumok: az állami közbeszerzéseken és gigantikus szállodaépítéseken rendre sikeres Grabarics Kft. 2020 nyarán vette át az építési területet, 2021 februárjában elindult az alapozás, idén áprilisban a legmagasabb pontjához ért az építkezés, júniusban lebontották és elszállították a toronydarut a Visegrádi utcából.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.