Salman Rushdie támadója azt mondta, csak pár oldalt olvasott az író Sátáni versek című művéből

külföld
2022 augusztus 18., 09:29
comments 3

A 24 éves Hadi Matar, akit Salman Rushide megkéselésével vádolnak, a BBC szerint azt mondta, mindössze két oldalt olvasott az író vitatott regényéből, a Sátáni versekből. Matar ártatlannak vallotta magát, miután a múlt héten egy késsel támadt Rushdiera egy New York-i irodalmi fesztiválon.

Matar a New York állambeli Chautauqua megyei börtönből nyilatkozott a New York Postnak, azt mondta, Rushdie „megtámadta az iszlámot”. Matar azt mondta, csak „néhány oldalt” olvasott a könyvből, de arról nem beszélt, hogy a fatva inspirálta-e őt a támadásra. Arról is beszélt, hogy „meglepődött”, amikor megtudta, hogy Rushdie túlélte a támadást.

Rushdie-t mostanra levették a lélegeztetőgépről, és újra tud beszélni, de ügynöke korábban azt mondta, egyik szemére valószínűleg el fogja veszíteni a látását. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.