Salman Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről, és újra tud beszélni is

külföld
2022 augusztus 14., 05:13
comments 6

Jobban van Salman Rushdie író, akit pénteken súlyosan megsebesítettek egy irodalmi fesztiválon. Mostanra levették a lélegeztetőgépről, és újra tud beszélni, de ügynöke korábban azt mondta, egyik szemére valószínűleg el fogja veszíteni a látását.

Az indiai születésű brit írót a színpadon támadta meg egy 24 éves férfi, legalább tízszer megszúrta a nyakát, az arcát és a hasát. A gyilkossági kísérlettel és testi sértéssel gyanúsított Hadi Matar előzetes letartóztatásban van, de ártatlannak mondja magát.

photo_camera Salman Rushdie Fotó: JOEL SAGET/AFP

Rushdie az 1981-ben megjelent Az éjfél gyermekei című művével vált nemzetközileg ismert íróvá, majd negyedik könyve, az 1988-as Sátáni versek után több mint 10 évig kellett bujkálnia, mivel a kötetet istenkáromlónak tekintették egyes muszlim vallási vezetők. Irán akkori vallási vezetője, Khomeini ajatollah 1989-ben kimondta rá a fatvát, és közel 3 millió dolláros vérdíjat is kitűzött.

Ugyan az iráni kormányok azóta többször is elhatárolódtak az egykori ajatollah rendelkezésétől, a fatva hatályban maradt, sőt egy vezető iráni vallási szervezet további 500 ezer dollárral meg is toldotta a vérdíjat 2012-ben.

Az iráni kormány egyelőre nem kommentálta a késelést, a kemény vonalas sajtó viszont ünnepli a támadót. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.