Salman Rushdie-t levették a lélegeztetőgépről, és újra tud beszélni is

külföld
augusztus 14., 5:13
comments 6

Jobban van Salman Rushdie író, akit pénteken súlyosan megsebesítettek egy irodalmi fesztiválon. Mostanra levették a lélegeztetőgépről, és újra tud beszélni, de ügynöke korábban azt mondta, egyik szemére valószínűleg el fogja veszíteni a látását.

Az indiai születésű brit írót a színpadon támadta meg egy 24 éves férfi, legalább tízszer megszúrta a nyakát, az arcát és a hasát. A gyilkossági kísérlettel és testi sértéssel gyanúsított Hadi Matar előzetes letartóztatásban van, de ártatlannak mondja magát.

photo_camera Salman Rushdie Fotó: JOEL SAGET/AFP

Rushdie az 1981-ben megjelent Az éjfél gyermekei című művével vált nemzetközileg ismert íróvá, majd negyedik könyve, az 1988-as Sátáni versek után több mint 10 évig kellett bujkálnia, mivel a kötetet istenkáromlónak tekintették egyes muszlim vallási vezetők. Irán akkori vallási vezetője, Khomeini ajatollah 1989-ben kimondta rá a fatvát, és közel 3 millió dolláros vérdíjat is kitűzött.

Ugyan az iráni kormányok azóta többször is elhatárolódtak az egykori ajatollah rendelkezésétől, a fatva hatályban maradt, sőt egy vezető iráni vallási szervezet további 500 ezer dollárral meg is toldotta a vérdíjat 2012-ben.

Az iráni kormány egyelőre nem kommentálta a késelést, a kemény vonalas sajtó viszont ünnepli a támadót. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt