A keményvonalas iráni sajtó ünnepli Rushdie támadóját

augusztus 13., szombat 11:31
3

Szombaton számos keményvonalas iráni napilap ünnepelte azt a 24 éves férfit, aki pénteken egy késsel súlyosan megsebesítette Salman Rushdie írót, aki ellen még az 1988-as, Sátáni versek című könyve után mondott ki fatvát az iráni rezsim akkori legfőbb vallási vezetője.

A Reuters beszámolója szerint az iráni kormány egyelőre nem kommentálta a támadást, ami egy New York-i eseményen történt, ugyanakkor a Kayhan nevű rendszerhű lap, melynek főszerkesztőjét Irán legfelsőbb vezetője, Ali Hámenei nevezett ki, ünnepelte a történteket, és ezernyi dicséretet küldtek annak a „bátor és kötelességtudó embernek”, aki megtámadta a hitehagyott, sátáni Salman Rushdie-t New Yorkban. Hozzátették, hogy meg kell csókolni annak a kezét, aki Isten ellenségének nyakát kitekerte.

Fotó: ATTA KENARE/AFP

A fatvát még Homeini ajatollah mondta ki 1989-ben, felszólítva a világ muszlimjait, hogy öljék meg az indiai születésű írót, akinek művét istentagadással vádolták. Rushdie egy évtizeden át kellett bujkáljon, utána is sokszor csak fegyveres testőrök társaságában tűnt fel. A világban akkoriban Rushdie-ellenes tüntetések is zajlottak, a kötet japán fordítóját meggyilkolták, míg olasz fordítóját és norvég kiadóját megtámadták.

Az iráni kormányok az elmúlt években próbálták magukat némileg elhatárolni a fatvától, ugyanakkor az elvben még mindig hatályban maradt, ahogy a mellé felkínált 3 millió dolláros vérdíj is. 2019-ben a Twitter azután függesztette fel Hámenei fiókját, hogy a legfőbb vezető arról posztolt, a Rushdie elleni fatva szilárd és visszavonhatatlan.

Több iráni lap is hasonló szellemben közölte a hírt szombaton, a Khorasan napilap például a Sátán útban a pokolba címmel számolt be a történtekről.

Rushdie állapota válságos, a műtétje után továbbra is lélegeztetőgépen tartják, ügynöke beszámolója szerint megsérült a mája és elveszítheti az egyik szemét is.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt