A bíróság a Trump-házkutatás újabb iratának nyilvánossága mellett döntött

külföld
2022 augusztus 19., 04:20
comments 3

A nyilvánosságra tartozik a Donald Trumpnál tartott házkutatás után eskü alatt tett hatósági nyilatkozat tartalma, de az igazságügyi tárca annak bizonyos részeit kitakarhatja, döntött csütörtökön a bíróság.

A floridai West Palm Beach bíróságán azután tartottak meghallgatást, hogy több amerikai médium is az FBI által tartott házkutatáson készült fontos dokumentum nyilvánosságát követelte. Ezekből kiderülne, hogy pontosan mit kerestek a nyomozók a volt elnök ingatlanában. „Amit nem láthatunk, azt nem tudjuk elhinni" - mondta Chuck Tobin, az AP hírügynökség ügyvédje. Az Igazságügyi Minisztérium szerint a vizsgálat érdekei nem teszik lehetővé a nyilvános betekintést.

photo_camera Fotó: STRINGER/AFP

A minisztérium magas rangú nemzetbiztonsági jogásza a dokumentum zárt minősítésének fenntartása mellett foglalt állást. Jay Bratt megismételte a tárca álláspontját, szerintük a nyilatkozat zárt minősítésének feloldása olyan térképet adna a kezdeti szakaszban járó nyomozásról, ami felfedné a szövetségi ügynökök és ügyészek további lépéseit.

Bruce Reinhart bíró a két fél érveit meghallgatva csütörtökön közölte: már nincs meggyőződve arról, hogy a teljes dokumentumot el kell zárni a nyilvánosság elől. Azt is mondta, hogy bizonyos részek kitakarása mellett a nyilvánosság megismerheti a Donald Trump floridai ingatlanában tartott házkutatáson készült, eskü alatt tett nyilatkozatot. A Palm Beach-i szövetségi körzeti bíró ugyanakkor lehetőséget adott az Igazságügyi Minisztérium jogi képviselőinek arra, hogy javaslatot tegyenek, mely részek kitakarása mellett tudnának eleget tenni a nyilvánosságra hozatalról szóló döntésnek. A bíró erre egy hetet adott a kormányzati szervnek.

Egy helyi rendőr Donald Trump Mar-a-Lagó-i otthonánál 2022. autusztus 9-én, egy nappal az FBI házkutatása után.
photo_camera Egy helyi rendőr Donald Trump Mar-a-Lagó-i otthonánál 2022. augusztus 9-én, egy nappal az FBI házkutatása után. Fotó: GIORGIO VIERA/AFP

Bruce Reinhart volt az a bíró, aki augusztus 5-én kiadta a házkutatásról szóló végzést, aminek birtokában két nappal később az FBI nyomozói megjelentek Trump Palm Beach-i ingatlanánál.

A házkutatás során a hírek szerint mintegy 20 doboznyi iratot foglaltak le. Az iratok egy részének titkosságát egy hete már feloldotta a washingtoni igazságügyi tárca, amiből az derült ki, hogy hatóság a Donald Trumpnál talált iratok egy részét titkos és szigorúan titkos minősítésűnek tartja. Donald Trump vitatja a dokumentumok minősítését, ahogy mondta, azt - még hivatali ideje alatt - feloldotta. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.