Hullámzó hidegfront hozza a zivatarokat

időjárás
2022 augusztus 19., 13:50

Pénteken egy hullámzó hidegfront éri el az országot. A front előtt és a fronton délutántól - jelentős bizonytalanság mellett - a Dunántúlon és a középső országrészben szórványosan már megjelennek zivatarok, heves zivatarok.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteki előrejelzése szerint az ország nyugati fele, kétharmada fölé egyre több és vastagabb felhőtömb sodródik, és előbb Dunántúlon, estefele a középső tájakon is egyre többfelé számíthatunk heves záporra, zivatarra, helyenként felhőszakadás, jégeső kíséretében.

photo_camera Fotó: met.hu

A Tiszántúlon ugyanakkor alapvetően napos, fátyolfelhős idő valószínű, és kicsi a csapadék kialakulási esélye. A délkeleti szelet már nagyobb területen kísérhetik élénk, helyenként erős lökések. Zivatarok környezetében azonban viharos, erősen viharos szélrohamok is előfordulhatnak. A csúcshőmérséklet 34 és 40 fok között valószínű, de a Nyugat-Dunántúlon ennél alacsonyabb értékeket is mérhetnek. Késő este 20 és 30 fok között alakul a hőmérséklet.

A zivatarokhoz lokálisan károkozó szélroham (~ 90-120 km/h, egy-egy helyen ennél erősebb lökés sem kizárt), illetve jégeső (ált. 2-4 cm, néhol akár > 5 cm jégátmérő), esetleg felhőszakadás (>30 mm) is társulhat.

Ezután este a hidegfront érkeztével a zivatarok várhatóan rendszerbe szerveződnek, így az előbb említett kísérőjelenségek a Dunántúlon és az ország középső sávjában már kiterjedten is előfordulhatnak. A pénteki heves zivatarok számosságát, térbeli előfordulását tekintve még jelentős a bizonytalanság, de az Országo Meteorológiaia Szolgálat szerint az időjárási helyzet függvényében a piros riasztási fokozat kiadása sem zárható ki.

Az éjszaka második felétől egyre inkább a felhőszakadás (ált. 30-50 mm, néhol > 50 mm) lehet a fő veszélyforrás.

Szombat napközben több hullámban, több helyen várhatóak zivatarok legkisebb eséllyel az északkeleti megyékben. A zivatarokat a felhőszakadás (ált. 30-50 mm, néhol > 50 mm) mellett helyenként viharos szél (60-80 km/h) és jégeső (ált. 1-3 cm) kísérheti. (Met.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.